söndag 30 augusti 2020

Sparreholms ekhagar

Den här sommaren med mycket tid hemma har vi utforskat närområdet, och en av semesterdagarna blev det en tur till Sparreholms ekhagar. Sparreholm är ett litet samhälle i Sörmland, knappt två mil öster om Flen. Här har vi passerat många gånger på väg mot vandringar på Sörmlandsleden, men det här var första gången vi stannade till för att utforska omgivningarna. Vi började på Sparreholms slott för en fika och en promenad runt slottet. Sen var tanken att vi skulle fortsätta med bilen mot naturreservatet Sparreholms ekhagar. Men när vi studerade kartan närmare så såg det ut som att det gick en bro över från slottsområdet till naturreservatet, så vi gav oss av på upptäcktsfärd. 

Och visst gick det att komma över via en gammal järnvägsbro. Naturreservatet är uppdelat i två delar, norr och söder om järnvägen. Vi gick bara i den norra delen, här fanns en markerad stig som tog oss genom hagarna. Det varnades för kossor men de verkade vara i någon annan del av hagarna den här dagen för det var helt kofritt på vår promenad. 

Det var vackert att strosa omkring i hagarna bland de gigantiska ekarna och böljande kullarna. På Länsstyrelsens beskrivning av naturreservatet skriver de att bästa tiden är att komma hit på våren när vårblommorna slagit ut och det är säkert helt sant. Men det var fint även en augustidag även om det emellanåt var rätt högt gräs att ta sig igenom. Området har fungerat som park till slottet en gång i tiden och det kändes mer som en iordninggjord park än en vild skog. 

Det här är kanske inget resmål i sig men om man passerar området är det klart värt att stanna till för en promenad, kombinera gärna med fika i slottet! Och så finns det fler naturområden i Sparreholm som verkar intressanta, Jaktstuguskogen och Hyltingeravinen står på tur vid nästa besök i trakten. 
För mer tips om utflyktsmål i Sörmland, titta i den fina broschyren 50 utflykter i sörmländsk natur, utgiven av Länsstyrelsen i Södermanlands län. Vi har hunnit besöka en del av platserna men har fått många nya tips att lägga till i vår att-besöka-lista. 

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar