torsdag 27 augusti 2020

Vandra Tynningö Runt

En av årets semesterutflykter gick till Tynningö i Stockholms skärgård. Istället för ett stort födelsedagskalas för att fira en jämn födelsedag blev det några dagar i ett fantastiskt fint hus vid havet med närmaste familjen. 

Tynningö är en ö som är något komplicerad för oss turister att utforska, det är tjockt med hus längs strandkanterna och inte så lätt att veta hur man kan ta sig ner till vattnet. Då är det fantastiskt fint att föreningen TGEF gjort en vandringsled Tynningö Runt som slingrar sig fram över ön. Med hjälp av gula markeringar kan man leta sig fram mellan hus och vara säker på att man inte kommer in på någons tomt. Som komplement till vandringsleden var också boken Vandra i Stockholms Skärgård av Gunnika Isaksson-Lutteman användbar, vi fick en hel del tips därifrån. 

Vår version av vandringen blev drygt 15 km, men exakt längd beror lite på var man börjar och slutar och förstås även vilka avstickare man väljer att göra. Dessutom kan det ibland vara lite svårt att hitta markeringarna vilket ju kan göra vandringen både längre och kortare. Waxholmsbolaget lägger till vid Höganäs brygga och Norra Tynningö som båda är bra startplatser en kort promenad från vandringsleden. Det går också att komma med bilfärjan över vid Östra Tynningö. Vi började dock vid vårt fina boende vid östra delen av ön och gick turen medsols.

Vandringen blev en varierad tur med vägar genom stugområden, stigar längs vattnet, förbi bryggor och badplatser samt en hel del genom skog, både frodig skog med djungelkänsla och några mer öppna hällmarker. Så trots en väldigt bebyggd ö så är det klart värt en dagstur för att få uppleva blandade skärgårdsmiljöer. 

Med jämna mellanrum hittar man kartor att navigera efter


Här gör leden av avstickare om man vill ta ett dopp, vi traskade dock vidare


Alldeles intill färjeläget vid Östra Tynningö hittar man Annes Naturskafferi

På väg mot en av höjdpunkterna i dubbel bemärkelse, öns högsta punkt Tynningö Klack

Lunch på badplatsen vid sjön Stora MarenÖns enda kafé precis vid färjeläget Norra Tynningö. Eller kanske egentligen en blomsterhandel med lite fika. Hur som helst, en trevlig överraskning och en efterlängtad glasspaus. 

Furusundsbron/A


2 kommentarer:

  1. Kul att läsa om era äventyr! Verkade vara fint på Tynningö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Jo, det var en fin tur och kul att utforska ännu fler öar i Stockholms skärgård.

      Radera