tisdag 25 augusti 2020

Utflykt bland vallonbruken i norra Uppland

Trakterna med de gamla vallonbruken i norra Uppland öster om Tierp har varit en vit fläck på kartan. Så sommaren 2020 var det dags att utforska trakten mer ordentligt. Vår bas blev en gammal arbetarbostad i bruksorten Strömsberg och därifrån gjorde vi utflykter till bruken men också för att utforska naturen längs kuststräckan vid Hållnäshalvön.

Till vår hjälp hade vi broschyren Vallonbruken, utifrån den gjorde vi en rutt med vad som kändes som lagom många stopp för en dagstur med bil. De flesta bruksorterna är uppbyggda enligt samma design och arkitektur. En stor herrgård med fin park, en klockstapel, dammar, smedjor och andra fabriksbyggnader samt gator med arbetarbostäder på rad. Alla ställen var i fint skick och lätta att besöka. Pga corona-läget var en del museum och butiker stängda men det gick ändå fint att strosa omkring överallt. 

Här kommer en kavalkad med bilder och en summering av de platser vi besökte den här gången. 

Karlholmsbruk
Vi började med en kort promenad runt Karlholmsbruk. Det är ett levande samhälle med en del av de gamla bruksbyggnaderna kvar, som till exempel en av landets bäst bevarade lancashiresmedjor. Inget var öppet när vi besökte bruket men det blev en fin promenad runt dammen och en bra uppvärmning på dagen.
Lövstabruk
Lövstabruk är ett av de mest besökta utflyktsmålen i området, med flera butiker, kaféer och visningar med olika teman. Det finns också markerade vandringar i naturen runt bruket. Vi valde att börja med en förmiddagsfika och sen gå runt i området och den stora parken. 


Forsmarks bruk
I Forsmark ligger herrgården fint i ena änden av området, och via en lång gata med arbetarbostäder hittar man kyrkan i andra änden. Det blev lunch på ett kafé innan vi utforskade området. Alla visningar av bruket och även bussturerna till kraftverket i närheten var inställda den här sommaren med det gick bra att vandra runt på egen hand. Dannemora gruvor
Dannemora gruvor är inte ett brukssamhälle som de övriga platserna, men väl förutsättningarna för bruken eftersom råvaran järn kom härifrån. Vi tittade på dagbrottet "Storrymningen" från utsiktspaviljongen och promenerade en stund i området, här loggade vi en virtuell geocache också med en selfie med paviljongen i bakgrunden. Österbybruk
Precis som Lövstabruk är Österbybruk ett stort område med mycket att utforska. Herrgården har en vacker park att strosa i och flera av de gamla husen är öppna så det går att gå in på egen hand och utforska de gamla industrimiljöerna. 


Strömsberg
Här i Strömsberg övernattade vi tre nätter så det blev ett par kvällspromenader runt i den här bruksorten. Ett litet samhälle men med väldigt väl bevarade byggnader från brukstiden. Vi bodde i en gammal arbetarbostad och runt oss fanns fler liknande hus, även gamla skolbyggnader som nu är bostäder. Det fanns en konstutställning utomhus på flera platser runt samhället. Dock hann vi inte med att besöka kaféet som ska vara riktigt bra, så det får vi återkomma till. Och man vill ju också gärna få besöka skogsbruksmuseet med landets största offentliga samling av älgkronor som inte heller hanns med. 

Söderfors 
På väg hem ville vi få in ytterligare en bruksort, så det fick bli en morgonpromenad i Söderfors. En bred bruksgata med vitputsade arbetarbostäder ledde till herrgården. Här är stålindustrin fortfarande igång och dagens fabrik ligger vägg i vägg med de gamla bruksbyggnaderna. 
Vi har fått ströva runt i många fina brukssamhällen på den här turen men vi har fortfarande mycket kvar att upptäcka förstås. Några tips kom in när vi la upp bilder från turen på Instagram, Hargs bruk, Skebobruk, Vällnora bruk och Bennebols bruk ligger nu i listan på platser att besöka framöver. Vi vill också vandra på Upplandsleden så det finns all anledning att återvända.

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar