lördag 4 mars 2017

Hanstaleden från Bögs gård 8 km

En av förra årets favoritturer har varit en vandring kring Hansta naturreservat på Järvafältet. Vi har flera gånger gått en rundslinga från Bögs gård som delvis följer Järvaleden. Tidigare kallades just den här rundan Hansta-leden, men det namnet verkar ha försvunnit från de senaste kartorna. Järvaleden är markerade med orangea markeringar, och sen finns det gula markeringar för diverse avstickare. Om man startar och slutar vid Bögs gård blir slingan runt 8 km, men det går att göra den kortare genom att starta vid Hägerstalund till exempel.

Ungefär så här brukar vi gå, det blir då runt 8 km
Slingan funkar bra för en skön vandring men också för snabbare powerwalks eller terränglöpning. Det finns gott om skyltar att stanna vid längs vägen som berättar om allt från naturen till fornminnen och torprester.

Vi brukar som sagt var utgå ifrån Bögs gård där det är enkelt att parkera. Första sträckan går mot Väsby gård. Här kan man välja två vägar fram till Väsby gård. Om jag vill ha lite högre tempo väljer jag att gå längs grusvägen och ibland väljer jag istället milspåret och går ute i terrängen. Vid Väsby gård svänger man vänster och följer grusvägen. Grusvägen övergår sen mer till stig och efter ett tag går det in en led till vänster in i skogen med orange markering. Leden fortsätter fram till portalen för Järvaleden framme vid Hägerstalund. Här fortsätter man vänster återigen på grusväg ett tag tills leden återigen svänger vänster in i skogen.

Framme vid Väsby Gård

Fint skyltat och lätt att hitta

Fågelspaning


Skyltarna är inte i bästa skick, men trevliga stopp längs leden

Fint markerat
På flera ställen går det att förlänga turen genom att göra avstickare till flera sevärdheter, som till exempel Astrid Lindgrens Berg. Platsen heter så för att hedra Astrid Lindgrens insats i att bevara Hansta. Det har vi berättat mer om i ett tidigare blogginlägg.

För att göra det här till en bra rundtur och komma fram till startpunkten igen så gäller det att hålla koll på skylten tillbaka till Väsby gård. Då kommer man strax tillbaka till Väsby och kan ta grusvägen tillbaka till parkeringen vid Bögs gård. Om man har tur så är Naturkaféet vid Väsby Gård eller Helenas Kafé vid Bögs gård öppen för att avsluta turen med en fika.


Här viker leden av tillbaka mot Väsby gård

Det finns gott om militära rester på Järvafältet att utforska

Strax tillbaka vid Väsby gård, sommartid brukar dammen här vara full av svanar och andra fåglar

En av många fina grillplatser runt Bögs och Väsby gård

På en av våra turer i somras längs den här slingan så gjorde vi en långsam vandring för att utforska Stockholm stads Guide till tystnaden. Det är ett projekt för att hitta tysta platser i storstaden. Kolla gärna in den här beskrivningen om Hansta som visar en kortare tur än den vi gick idag. Och här finns en broschyr att ladda ner som visar de platser du kan leta efter under vandringen.

Det jag gillar med den här slingan är att den är lättillgänglig, bara ett stenkast från stan, men ändå ger en riktig känsla av skog och landet.

Mer på bloggen från Järvafältet:
/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar