lördag 25 februari 2017

Tjäderleksmossens naturreservat i Almunge

Den här lördagen var vi bjudna på 6-års kalas och insåg att det skulle bli svårt att hinna med någon skogstur i helgen. Lösningen blev att föreslå att kalaset flyttade ut i skogen! I Almunge finns ett naturreservat som vi spanat på ett tag, Tjäderleksmossens naturreservat, så det blev målet för utflykten. Länsstyrelsen har en broschyr med en karta och lite information, annars hittade vi inte så mycket information på nätet om området. Eftersom vi skulle ha ett gäng barn med oss så ville vi inte gå för långt. Vi valde därför att köra till den norra parkeringen på kartan och gå 1,7 km till raststugan vid Skärsjön.

Äventyret började redan på vägen dit med en isig skogsväg som var en utmaning för odubbade däck. Det är inte skyltat till reservatet från vägen, men vi åkte in vid skylten Kvarnmyra. Vägen passerar ett skjutfält och sen vid ett vägskäl dök det så upp en skylt mot naturreservatet.

Det går en färgmarkerad led genom hela området, vi följde skylten norrut mot Skärsjön. Leden var lätt att hitta men inte alltid lätt att gå. Rätt stenigt och ojämn terräng, så det var en utmaning för de yngsta i sällskapet. Men alla hade gott humör! Första delen går genom en lummig trollskog med gran och tall som sen varvades med björkskog. Strax innan sjön kom vi fram till ytterligare en skogsväg och sen var det en kort bit ytterligare fram till raststugan som var vårt mål.

På plats vid parkeringen, samma information finns i broschyren
Isigt men vi klarade det


Rester av en kolarkoja eller något i den stilen? 

Hela gänget traskar på


Nästa skogsväg och ny skylt

Strax framme vid sjönRaststugan imponerade och blev en väldigt bra plats för vårt fikastopp. Bredvid stugan fanns ett helt nybyggt dass och välfyllt vedförråd. Och själva stugan verkade nymålad, tjäran kändes fortfarande lite klibbig. Vi gjorde eld i kaminen för att värma oss och för att koka kaffevatten. Det gick dock lite långsamt så vi tog fram stormköket för att få lite bättre fart på vattnet. Stugan var i toppskick med fyra sängplatser, ny kamin och panoramafönster ut mot sjön. Här skulle vi absolut kunna tänka oss att övernatta någon dag.

Efter att ha vilat en stund och proppat i oss chokladbollar så gick vi tillbaka mot bilarna. Det började skymma så i den täta barrskogen blev det nästan mörkt. Barnen var fortfarande pigga och på bra humör så tillbakafärden gick nog till och med snabbare än dit.

Raststugan vid Skärsjön

Alldeles sprillans nytt dass och förråd


Roligt att samla pinnar
Nästa gång ska vi försöka ta en längre tur och utforska hela området. Den södra delen Kansadalen verkar också vara en fin gammelskog. Vi får väl konstatera att det här känns som ett gömt naturreservat som absolut är värt ett besök.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar