söndag 22 januari 2017

Hösten och vinterns veganska friluftsmat

Vi har gjort en del dagsturer under hösten-vintern 2016 och nästan alltid haft med oss stormkök eller muurikka för att laga mat. Speciellt så här års när det är lite kallt är det skönt att laga varm mat när man är ute i naturen. När man gör dagsturer är matlagningen dessutom enklare än på en längre tur eftersom man kan bära lite tyngre och det går att ta med färskvaror.

Vi har nog lite dålig fantasi för vår friluftsmat blir ofta olika varianter av grytor och wokar, speciellt när vi använder stormkök istället för att laga över öppen eld. Grytor är enkla att laga med få ingredienser och de både värmer och mättar bra. Vi tänkte bjuda på några rätter som vi lagat den sista tiden som inspiration. Eftersom Team Vildmark i stort sett är vegetarianer så lagar vi bara vegetariskt ute i skogen, oftast veganskt så de här recepten är helt veganska.

Oumphwok
Ingredienser: Wokgrönsaker, kryddad oumph (vi hade rester från julbordet), ifraiche (eller vanlig creme fraiche för en icke-vegansk variant), kryddor, sesamfrön och solrosfrön, tortillabröd.

Fräs wokgrönsaker och oumph i lite olja. När allt är genomstekt, häll på ifraiche och kryddor. Låt koka ihop en stund. Smaka av med salt, peppar och ev andra kryddor. Ät som fyllning i tortillabröd eller pitabröd.

Den här woken kan varieras i oändlighet. Ha i kokosmjölkspulver. Byt oumph mot halloumi eller förstås någon form av kött om ni inte vill äta vegetariskt. Byt frysta wokgrönsaker mot färska eller torkade grönsaker.
Oumphwok längs Blå spåret i Nacka
Bönchiligryta
Ingredienser: Svarta bönor (kokta på burk), krossade tomater, gul lök, paprika, rökt tofu (men det går förstås lika bra med vanlig tofu eller halloumi), olja, salt, peppar, chili, spiskummin

Hacka lök och paprika. Skär tofun i mindre bitar. Fräs allt i olja med chili och spiskummin.
Häll i bönor och krossade tomater. Koka ihop en stund. Smaka av med salt, peppar och ev mer chili.
Servera med bröd att doppa i grytan.

Bönchiligryta vid Kölberget utanför Bollnäs

Panengcurry-gryta

Ingredienser: Risnudlar, wokgrönsaker, panengcurry i kokosmjölk (vi använde Icas), cashewnötter, salt, peppar

Koka upp vatten, häll det över risnudlar i en gryta och sätt på locket.
Fräs wokgrönsaker (eller färska strimlade) i olja i en gryta.
Häll över en burk med panengcurry i kokosmjölk
Låt koka ihop, smaka av med salt, peppar och ev lite chili för styrkan
Häll upp i tallrikar/kåsor och strö över cashewnötter.

Panengcurry vid Stora Bolleberget, Bollnäs

Den här grytan går utmärkt att göra i fjällvariant också. Byt då mot torkade grönsaker, paneng curry på påse och kokosmjölkspulver.

Vi följer några konton på Instagram som just är specialiserade på friluftsmat för att få mer inspiration inför friluftsåret 2017. Några av de konton vi hittat och följer är:
@friluftsvegan
@vegohajk
@vandringsmat
@utepaaturmedprimus
@friluftsmeny.se

Vilka konton har vi missat? Sen är det förstås många friluftsinstagrammare som vi (@team.vildmark) som också tipsar om bra friluftsmat emellanåt. Vi ska se till att plocka upp lite tips, för 2017 ska vi nog utmana oss snäppet mer kring vår friluftsmatlagning. Dags att prova lite nya varianter och gå utanför komfortzonen!

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar