söndag 1 januari 2017

Kölbergets naturreservat - porten till Norrland

Vi ville göra en utflykt i nyårshelgen och tittade på kartan efter lämpliga platser på lagom avstånd hemifrån. Det blev Bollnäs, en ort som vi bara passerat men aldrig stannat i tidigare. Eftersom vi gärna vill kombinera bilåkningen med vårt friluftsintresse så kan vi inte bara stanna vid en vägkrog för att äta lunch, utan vi letar gärna efter något lämpligt naturreservat eller dylikt för en bensträckare. Och efter lite googlande hittade CJ naturreservatet Kölberget strax söder om Bollnäs. Ett litet reservat med en kort promenad till en raststuga och utkikspunkt. Perfekt alltså!

Vi tittade på kartan över reservatet i foldern på Länsstyrelsens webbplats för att hitta en bra parkering. Enligt kartan fanns det två parkeringar, men vi parkerade vid första parkeringen vid stora vägen eftersom vägen var rätt isig och det kändes inte som om våra odubbade vinterdäck skulle ha klarat att åka in till nästa parkering.  Istället halkade vi till fots upp längs vägen, det var en miss att inte ta med de dubbade Icebug-kängorna... Framme vid andra parkeringen började leden i skogen, och det blev då lättare att gå, det var nämligen snöfritt och isfritt inne i skogen.

Det var en fint markerad led upp mot Rönningstugan. Ett par hundra meter från parkeringen finns en rastplats, men vi ville fortsätta upp mot stugan där vi misstänkte det fanns en grillplats också. Strax efter första rastplatsen ansluter leden till Hälsingeleden som passerar naturreservatet. Den leden har vi inte vandrat på någon gång, så det får vi lägga till att-göra-listan. Efter en dryg kilometers vandring från bilen var vi framme vid stugan. Det fanns en grillplats som fortfarande var varm efter tidigare besökare, så vi började med att få fart på elden igen. Sen utforskade vi den väldigt fina stugan och började laga lunch ute. Vi hade med stormköket och gjorde en bönchili som värmde gott.

Halt och isigt på väg upp mot berget

Första rastplatsen

Bönchili med rökt tofu

Lätt att hitta men svårt att välja, ska vi ta Gammelskogen eller Rönningstugan?


Rönningstugan


Roligt att få med en tonåring på äventyr

Klart vi skriver i loggboken i stugan

Efter lunchen tog vi en promenad till Högsätet, utkiksplatsen uppe på berget. Vi loggade cachen OBs View 01 Kolberget och njöt av utsikten vid klippbranten, vi fick strikta instruktioner från CJ att inte gå för när kanten...

Nöjda och mätta tog vi samma väg tillbaka till bilen, det blev nog en promenad på max 2,5 kilometer. Alltså en perfekt bensträckare med natur, skog och en fantastiskt god lunch. Kolla gärna in Länsstyrelsens folder om ni vill besöka området, som också kallas porten till Norrland. Ovanligt poetisk folder - "Grottorna gapar som tysta hål i skogen"och "Krokiga tallar står som troll och vaktar på stupets kant".

/A
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar