lördag 28 januari 2017

Vintervandring längs Nässeldalsrundan - Bogesundslandet

Vi hade bestämt med goda vänner att ta en skogstur i mellandagarna. För åtta år sen gjorde samma gäng en tur tillsammans längs Nässeldalsrundan på Bogesundslandet utanför Vaxholm. Så vi bestämde oss för att göra en favorit i repris. Förra gången vi gick hade vi med oss ett gäng pigga 8-10-åringar men nu var de utbytta till faktiskt nästan lika pigga tonåringar.

Dagen innan vår tur kom snön och när vi gav oss iväg på morgonen körde vi igenom en ordentlig snöby på väg mot Bogesundslandet. Det gjorde att det inte gick att parkera på de märkta parkeringsplatserna, det var alldeles för mycket snö och helt oplogat. Så vi ställde oss istället vid den stora rastplatsen vid Nibbleviken och så fick vi gå en kort bit längs stora vägen.

Eftersom vi hade parkerat norrut så fick vi börja att gå en bit längs Dammstakärrsrundan (orangea markeringar). Våra tonåringar turades om med att gå först och spåra i leden. Det var inte så djup snö och dessutom var det pudersnö och inte så där jobbig blöt snö som man sjunker igenom. Det var lite svårt på några platser att se markeringarna då de var översnöade, men leden är annars väldigt generöst markerad så det är oftast lätta att hitta.

Första delen längs Dammstakärrsrundan går på en skogsväg och sen när leden möter Nässeldalsrundan så viker man av in i skogen. Det var runt 8 minusgrader, men inte så farligt kallt så länge man håller sig i rörelse. Det kom lite mer snö, men annars var det vindstilla och en svag sol sprack igenom molnen några gånger.

Här börjar Dammstakärrsrundan, snöig parkering vid Nibble 

Sen går Nässeldalsrundan tillsammans med Dammstakärrsrundan ett tag


Krokodiltallen - "en unik tall som likt en reptil slingrar sig upp längs bergsklippan"

Det är en kuperad led så det var rätt ansträngande emellanåt, speciellt när man inte ser underlaget som var täckt av snö. Ibland var det enklast att sätta sig på rumpan och kana ner för en backe för att inte riskera att halka. Det är en fantastiskt fin led som går genom vildmarksskog nästan hela tiden. Knappt halvvägs kom vi fram till vindskyddet vid Uteke såg. Våra scouter fick träna på att göra upp eld och så åt vi vegoburgare stekta på muurikka. Efter lunchen började både fingrar och tår att göra ont, så det var dags att få upp farten igen. Efter ett tag går leden fram till Dammstakärret, det finns ytterligare en grillplats där men den hoppade vi över den här gången. Så småningom kom vi fram till havet och följde stigen längs med strandkanten. Här blev det ytterligare ett stopp för kaffe och bullar, inte alls långt från den plats där vi lagade mat förra gången vi gick här tillsammans 2009.

Efter fikat gick vi vidare och kom strax tillbaka till Dammstakärrsrundan igen och vände tillbaka mot parkeringen. Själva Nässeldalsrundan är 5,5 km men med vår extra tur till parkeringen blev det nog snarare 8 km allt som allt. Det här är verkligen en favoritrunda, men upplevelsen blir förstås helt olika på sommar- och vintertid. Så vi får komma tillbaka en sommardag och göra om turen, för att få bättre koll på landskapet.

Alla turer vi gjort på Bogesundslandet:
Det finns en broschyr med karta över Bogesundslandet att hämta vid parkeringarna som visar alla de olika lederna.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar