lördag 14 januari 2017

Övernattning vid Käringsjön

Jag och C hade länge planerat att bo i vindskydd under den mörkaste delen av året. För att göra upplevelsen så enkel som möjligt bestämde vi oss för vindskyddet vid Käringsjön som ligger på lagom avstånd hemifrån. Vi har gått förbi vindskyddet flera gånger, ett par gånger faktiskt nu under hösten på våra turer i skogen runt omkring. Trots att det ligger nära både Sollentuna och Täby så ligger Käringsjön ensligt och i ärlighetens namn så är det inte någon särskilt fin sjö utan är ett mellanting mellan träsk och sjö. För att komma ut i vattnet har man (för länge sedan) byggt en brygga ut i vattnet. Idag är det bara resterna kvar av detta som gör att man hjälpligt kan nå öppet vatten.

Vi parkerade vid kolonilotterna vid Södersättra och sedan tog vi grusvägen fram till Roslagsleden. Vi följde sedan Roslagsleden förbi sjön Fjäturen till det nya vindskyddet som byggdes när kraftledningen grävdes ned. Därifrån följde vi leden Sjöslingan fram till vindskyddet vid Käringsjön. Sjöslingan är en av de märkta vandringslederna i området. När vi kom fram var den första uppgiften att fixa ved eftersom man förväntas ta med egen. Vi hittade en rejäl torr och död gran som vi sågade och högg upp. När vi var klara med det var det helt mörkt och tyst och runt nollan men arbetet med ved och elden gjorde att vi inte frös.Fjäturen, på väg mot Käringsjön
Man kan inte göra så mycket när det är kolsvart ute utan vi lagade mat. Utan att behöva ta hänsyn till resten av familjen med veganer och glutenintoleranta så gjorde vi oss en pasta med en smaksatt crème fraiche, stekt halloumi och massor av ost. Supergott, enkelt att laga och man blir väldigt mätt och nöjd.
Efter att ha fixat undan maten så kröp vi ned i våra Marmot sovsäckar. För att inte frysa hade vi med dubbla sovsäckar, något man kan göra då vi inte vandrat särskilt långt och inte behövde ta hänsyn till att det var tungt eller tog mycket plats. Vi hade köpt en riktig fotogenlykta (Feurhand Hurricane lantern) på Naturkompaniet som gav oss ljus hela natten.

Vi vaknade vid 7 på morgonen och ingen av oss hade frusit. Men under natten hade det snöat någon centimeter och snön hade blåst in i vindskyddet så vi var täckta av lite snö. Vi hade inte helt koll på att det skulle snöa under natten så vi var lite förvånande över hur landskapet hade förändrats under natten. Vi kröp ur sovsäckarna och fixade kaffe och varsin frukostmacka innan vi packade ihop och gav oss tillbaka till parkeringen.

Morgon i vindskyddet

/CJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar