söndag 10 juli 2016

Järvafältet - milspåret

Uppdatering 2019-08: Milspåret har fått bättre markeringar runt Bögs gård, så de första utmaningarna jag skriver om är nu enklare att hitta. Men på den norra delen kan det fortfarande vara bökigt. Och också så här års när allt blommar och växer så kan en del markeringar vara gömda i grönskan.

Järvafältet har gott om stigar och vägar, med fina naturupplevelser. Men det finns inte så många färdiga leder utan man får vanligen plocka ihop en egen rutt som blir lagom lång. En av de leder som faktiskt finns markerade är milspåret. Det är väl främst ett skidspår men det funkar också utmärkt för terränglöpning eller vandring. Det går att gå 2,8/2,0 km (röd), 5 km (gul) eller 10 km (grön).Eftersom det är ett skidspår så är det bara skyltat åt ena hållet så det gäller att gå medsols så att man kan följa skyltarna. Jag har ett par gånger gått åt fel håll, vilket gör det till en lite större utmaning när man hela tiden får vända sig om och leta markeringar för att hitta rätt.

Det jag gillar med milspåret är att det är varierande. Större delen av spåret går på skogsstigar men det är också några partier över öppna fält genom kohagar. Det här hyfsat lätt att gå, men en del rötter och det kan vara geggigt på en del platser. Det åker en del cyklar i spåret vilket ju kan göra leden ännu geggigare. Man passerar också en del gamla torp och fornlämningar, och lite här och där finns det informationsskyltar att läsa på. Ett par kilometer går längs med kraftledningen, vilket kanske inte är så vackert. Men med lite fantasi så påminner det om ett fjäll-landskap med låga enar, stenig terräng, utsikt och brusande fjällbäck i bakgrunden (=E4:an...).

Här är lite blandade bilder från min tur längs milspåret idag, för att inspirera!Här var det kossor idag, men de verkade inte så intresserade av mig

Fin plats att vila en stund på

Det går att starta från Bögs gård eller Fäboda gård, där det finns parkeringar. Om man åker kollektivt kan man ta pendeln till Häggvik och promenera till Bögs gård, alternativt ta bussen till Runan skolan (hållplats Kornettvägen) och där ta en stig genom skogen fram till leden. Jag brukar ta cykeln och börja vid Bögs gård. Här finns också Helenas kafé om man behöver fylla på energin, tyvärr var det sommarstängt idag när jag vandrade spåret och var väldigt sugen på en kopp kaffe.

Bästa kartan över spåret som jag hittat är Open Street Map där man kan se leden utmärkt som Grönt motionsspår. Här har jag klippt ihop en karta som visar spåret (dubbelklicka för att få en större bild, för ännu bättre skärpa gå till Open Street Map):

Leden är riktigt dåligt markerad på vissa sträckor, kanske är det lättare att hitta när man åker skidor på vintern utan löv på träden. Men sommartid finns det några utmaningar. Jag har gått sträckan 4-5 gånger nu under våren-sommaren och har fortfarande inte riktigt hittat rätt väg. Men jag tänkte dela med mig av några tips om du vill springa eller vandra spåret.

Utmaning 1: Starten vid Bögs gård
Det finns en tavla bakom Bögs gård som är startpunkten, efter 100 meter eller så kommer man fram till spåret. Här gäller det att vara uppmärksam och leta efter en skylt som just nu (sommaren 2016) ligger i gräset. Ta vänster så kommer du åt rätt håll.

Här ska man alltså ta vänster, precis som den väldigt solblekta och misshandlade skylten i gräset visar

Utmaning 2: Första kilometern efter Bögs gård
Första kilometern är ruskigt dåligt skyltad. Jag har försökt gå den "rätta" vägen men aldrig riktigt känt att jag hamnat rätt. Efter att ha passerat scoutgården Järven kommer man ut på fältet. Då ska man gå snett över mot en övergång. Sen kommer ett parti där man enligt kartan ska gå bort från grusvägen en bit och sen tillbaka. Här är det väldigt svårt att fatta hur man egentligen ska gå. Mitt bästa tips för att göra det enkelt är att hålla sig längs staketet fram till Järva gård. Vid första huset så gå över fälten fram till fornminnet på en kulle. Efter kullen vid skogsbrynet ser du nästa ledmarkering och sen är det raka spåret in i skogen.

Scoutgården Järven, här finns det markeringar att följa
Ta sikte på den här öppningen i staketet
Och sen den här bron
Passera staketet och följ markeringarna till höger
Efter fälten hittar du den här markeringen gömd bakom en buske och nu börjar skogsstigen med mer tydliga markeringar

Utmaning 3: Avtagsvägen för 5 km spåret
Om du kommer från Bögs gård och vill halvera spåret gäller det att följa gula skyltar. Det går en stig in till höger med en gul skylt som inte är helt enkelt att se om du tittar för mycket nedåt när du går. Om du plötsligt upptäcker att skyltarna har bytt utseende och visar en gul/vit markering istället för helt gul så har du gått för långt. När man kommer ut till kraftledningsgatan ska man gå höger på stigen, här saknas också markering. Lika knepigt är det om du kommer från Fäboda gård. Men då är det omvänt, att det är svårt att hitta det gröna 10 km spåret, utan man går lätt in på avtagsvägen istället för den är bredare.

Den här stigen ska du leta efter om du kommer från Bögs gård och vill gå 5 km, den går in till höger
Och från andra hållet ska man här gå vänster om man vill fortsätta tillbaka till Bögs gård, en väldigt diskret och anspråkslös stig. Om du fortsätter den stora stigen kommer du fram till en grusväg som också leder fram till Bögs gård om du hellre vill gå den.

Utmaning 4: Svängen vid Fäboda gård
När man kommer fram till Fäboda ska man alltså vända tillbaka mot Bögs gård. Återigen försvinner markeringarna och man får gissa lite. Det är lätt att gå för långt och hamna inne i Viby istället som någon i familjen råkade göra. Tipset är att svänga in på ridstigen över fältet, precis innan rastplatsen så hamnar man rätt.

Grillplatsen vid Fäboda, om du kommit hit så har du gått för långt, gå tillbaka och genom hagen

Om någon från Sollentuna kommun läser den här bloggen så får ni hemskt gärna fortsätta förbättra markeringarna så att det blir lättare att hitta rätt. Det är en väldigt fin vandringsled och terränglöpningsspår så det vore väl kul att göra den mer tillgänglig. Jag hjälper gärna till och berättar vilka förbättringar jag kan föreslå.

/A6 kommentarer:

 1. Tack för beskrivning av leden. Det var verkligen dåligt skyltat på vissa ställen men med din beskrivning gick det mycket enklare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie! Vad roligt att du hade nytta av beskrivningen, jag hoppades på det! Det är en fin och varierande tur på Järvafältet så lite synd att leden inte underhålls bättre.

   Radera
 2. Tack så jättemycket för beskrivningen och bilderna! Jag hamnade vid grillplatsen vid Fäboda och var sen alldeles förvirrad så tog en alternativ väg tillbaka till Bögs via grusväg och Järvaleden i skogen. Såg hagen men iom att det inte finns någon skyltning så sprang jag inte åt det hållet. Det gör jag nästa gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Nu har faktiskt markeringarna blivit mycket bättre runt Bögs gård så där går det lättare att hitta rätt, men de kanske inte kom hela vägen till Fäboda... Men det är ju bra att det finns gott om alternativa vägar också så tillbaka kommer man ju på något vis :-)

   Radera
 3. Jag provade spåret igår. Kände mig inte så taggad på löpning så jag tänkte ta 5 km. Särskilt efter att mest undvikit rötter och lerpölar kändes 5 km bättre. Nu när jag läser din beskrivning (igen) blir det tydligt att jag missade den gröna avstickaren och markeringarna övergick i gul/vitt. Förutom det och att det saknades markering när man kom ut på ett fält var det bra uppmärkt. Stigarna vid kraftledningen gjorde att jag hamnade fel och utan mobil (för att kolla karta) hade jag ingen aning om vart jag skulle. Men man får väl se det positiva i det hela med att man fick mer än en dubbelt så lång tur som var tänkt från början. 😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt attityd, det är ju i det oväntade som spännande saker händer! Markeringarna har ju blivit bättre, men fortfarande gäller det att vara vaksam just där man ska svänga till 5 km som du märkte. Här skulle en pil eller skylt sitta fint.

   Radera