torsdag 28 juli 2016

Geocaching-promenad i Törnskogen

För någon månad sen dök det upp en ny serie geocachar runt Törnskogen och Fjäturen. Och idag behövde vi en lagom förmiddagstur så vi provade den. Vi gick runt alla geocachar vid Törnskogen men sparade dom som var runt Fjäturen till en annan dag. Det blev 24 geocachar och en runda på 9,6 km. Tänkte att bloggen idag får bli en sammanställning av alla loggar, så håll till godo!

Found it Team Vildmark found  J - Törnskogen - Fjäturen

Vi ville ta en kort tur på förmiddagen och bestämde oss för att logga den nya serien i Törnskogen. Det är ju vår hemmaskog men just i de här norra delarna har vi inte varit så mycket. Första utmaningen var att hitta en parkering. Men strax efter den här cachen finns en bra parkeringsplats för ett par bilar, så det här blev vår startpunkt. Tack för cachen!

Found it Team Vildmark found  I - Törnskogen - Fjäturen

Dagens andra fynd som inte var så svår att hitta. Faktiskt så kan man väl säga att alla burkar på den här rundan var lätthittade. Tack för cachen!

Ingen spoiler direkt, men ett exempel på hur cacharna är gömda längs trailen

Här fick vi vänta ut en slamsugningsbilsmugglare innan vi kunde ta fram cachen och logga den. Tack för cachen!

Found it Team Vildmark found  L - Törnskogen - Fjäturen

Här fick vi släppa förbi en tjej med häst och sen utforska ytterligare en trädtyp för att logga. Tack för cachen!

Rundan fortsätter, nu är vi på nr 5 för dagen. Tack för cachen!
Här i krokarna passade vi på att gå ner till vattnet och spana efter fåglar. Änderna lät förskräckligt och när vi kom ner såg vi en rovfågel som flög lågt över vattnet för att hitta en måltid. Lite längre bort skrämde vi iväg en häger (?? Team Vildmark är inga fågelskådare men vi är ganska säkra på att det var en sån). Det fanns så märkliga nedgångar till vattnet längs vägen, efter lite googling är teorin nu att det är för andjakt som bedrivs via Sköldnora gård. Tack för cachen!

Mer fågelskådare än andjägare är vi i alla fall....
Här framme skymtade en husvagn när vi skulle upp i skogen och logga. Lite nervöst, man vet ju inte riktigt vem som bestämt sig för att bo här. Men cachen gick bra att logga och husvagnen var numera övergiven. Tack för cachen!

Ingen hemma...

Medan vi plockade fram och loggade cachen hade vi underhållning av tre travekipage. De var inte helt överens om vilka som egentligen skulle få träna just nu så det blev lite diskussion. Men det löste sig fint och vi kunde fortsätta vår promenad.

En liten multi gav ju trevlig omväxling. Lätt uträknat och cachen fanns exakt där den skulle. Lite trist i det här området med alla vägbommar och skyltar om att hålla sig undan om man inte är behörig. Det känns som att man inkräktar. Men Fiskartorpet som vi passerade precis innan cache P såg i alla fall mer välkomnande ut.


Så var det dags att ge sig ut på stora vägen, inte så himla mysigt. Men det gick bra att gå i skogsbrynet istället så vi slapp trängas med bilarna uppe på vägen. Så här i efterhand hade kanske turen varit bättre att göra med cyklar, då hade det här partiet gått lite lättare. Men en vandringstur är ju heller aldrig fel! Tack för cachen!


Mer väg och en lätt funnen cache. Tack för cachen!

Så var vi äntligen borta från vägen och in på mindre vägar och cykelbanor igen. Tack för cachen!

Om man är lite uppmärksam när man går mellan cacharna T och U, precis vid kraftledningen, så ser man en diskret träfyrkant på en pinne. Det är startpunkten på Fornstigen eller Långbroleden, en väldigt fin vandringsled genom Törnskogen. Den rekommenderas verkligen! Läs mer i ett tidigare blogg-inlägg: Fornstigen i Törnskogen

Här är världens mest diskreta start av en vandringsled
Vi fortsätter promenaden på cykelbanan, ingen rusning med cyklar idag direkt. Eller vandrare heller för den delen. Kanske är folk på badplatserna en sån här dag. Cachen hittade vi lika lätt och smidigt som de andra - tack för den!

Solen sken och vi fortsatte vår promenad runt Törnskogen för att logga geocachar. Tack för cachen!

Här följer man den gamla sträckningen av Frestavägen, det finns fortfarande spår av vägmarkeringarna på cykelbanan. Nu är det svårt att komma ihåg hur det såg ut här innan Norrortsleden föddes. Vi hade en tanke om att hoppa över cache A och göra en genväg genom skogen. Men det var ju en hel sjö att försöka forcera så vi struntade i det. Istället gick vi vidare upp till Frestavägen för att svänga in på Grönan-vägen.

Så var vi framme vid cache A och dags att vända norrut igen. Här är det väldigt liv från stenkrossen i närheten. Lite nostalgiskt faktiskt. Där stenkrossen nu arbetar hade vi en gång i tiden tre geocachar - Army Love, Avatar och Sladdigt. Men de har fått gå i graven alla tre, för att ge utrymme för ett industriområde (eller vad det nu ska bli där). Cachen var hur som helst snabbt loggad - tack för den.

Nu var vi väldigt kaffesugna så vi hittade en sten i solen för att dricka kaffe. I de här kvarteren känner vi oss mer hemma, här har vi vandrat, cyklat och sprungit en del. Cachen hittades - tack för den!

Ytterligare ett träd att utforska och en cache att logga. Tack för cachen!

Här blev det en liten avstickare från vägen innan Nyby. I mitten av 1800-talet låg här ett torp. Om man skulle vara väldigt intresserad av just torpen, historien och naturen i Törnskogen så har Naturskyddsföreningen i Sollentuna gett ut en bok "Boken om Törnskogen". Idag var ingen hemma i huset och vi kunde smidigt logga ytterligare en cache.

Myrorna måste älska Törnskogen, här fanns det myrstackar åt alla håll. Och en cache förstås - tack för den!

Found it Team Vildmark found  F - Törnskogen - Fjäturen

Så var vi inne på Drottning Kristinas väg, här har vi inte gått förut. Nyfiken som man är så undrar man ju varför den här lite obetydliga grusvägen fått ett så ståtligt namn. Och självklart vet Google varför! I skötselplanen för Norra Törnskogens naturreservat (faktiskt ett helt nytt reservat från och med sommaren 2016) så skriver man att det var 1640-talets motorväg, mycket för att posten skulle kunna ta sig fram mellan torp och gårdar. Så nu vet vi det. Och tack för cachen förstås!

Found it Team Vildmark found  G - Törnskogen - Fjäturen

Längs vägen syns det spår av röjning inför det nya naturreservatet. Tydligen ska det bli rastplatser, stigar, bättre parkering mm. Hoppas det görs på ett bra sätt så att inte den fantastiska vildmarkskänslan försvinner här. Det som är häftigt med Törnskogen är just att det är ett stycke vildmark mitt i stan (eller i alla fall nästan mitt i stan...). Ska bli spännande att se vad som händer. Fast det är klart, på Sollentuna-sidan har det varit naturreservat i flera år nu utan att vi har sett några spår alls. Så det kanske tar sin lilla tid. Här var det för omväxlingens skull faktiskt inget träd att utforska utan något annat högt. Tack för cachen!

Found it Team Vildmark found  H - Törnskogen - Fjäturen

Dagens sista cache på en fin tur runt Törnskogen. Det blev totalt 9,6 km och då loggade vi 24 cachar. Vi får spara de runt Fjäturen till en annan gång. Även fast det här är ett område vi rört oss i mycket så hamnade vi på en del nya platser och fick några nya upplevelser. Kanske ingen äventyrlig skogsutflykt men absolut en trevlig promenadrunda.
Tack frebj för den här fina rundan! Ger en favoritpoäng här som får symbolisera hela rundan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar