tisdag 26 juli 2016

Maten fixad för årets fjälltur

Om en vecka tar vi nattåget norrut mot Abisko för årets fjälltur. Det här året ska A och C vandra Abisko - Abiskojaure - Alesjaure - Vistas (2 nätter) - Sälka - Kebnekaise - Nikkaluokta. Packningen börjar bli klar, det är ju lite pyssel när man ska iväg att vandra.

I år har jag justerat maten något eftersom jag har en 18-åring med mig som kommer kräva mer kalorier än jag. Vi kommer gå utan tält och stormkök mellan stugor, och har den mesta maten med oss. En del kommer vi sen komplettera i stugorna. Det blir totalt 7 vandringsdagar.

Frukost
Förra året hade jag äggpulver med mig och åt äggröra på morgonen, men det skippar jag i år. Istället kör vi varsin variant av müsli med mjölkpulver utrört i vatten. Sonen kommer äta knäckebröd med mjukost till det också och jag frökex. Vi testade att äta gröt en morgon, men ingen av oss är så förtjusta i det, så det får bli müsli istället. Och självklart kaffe till det.Lunch
Vi fyller termosar med varmvatten vid frukosten och äter sedan en varm lunch. Jag kommer äta varma koppen (jag hittade en ekologisk tomatsoppa i Tyskland) varierat med misosoppa. För att öka energiintaget kommer det kompletteras med lite olika tillbehör - quinoa, oliver, frökex med ost. Och en extra slurk olivolja eller ghee i soppan.
Sonen kommer köra potatismos/nudlar med ölkorv och en knäckemacka till det. Och också förstås lite extra fett.Middag
Jag har torkat grönsaker som blir basen för våra middagar. I år blev det zucchini, vitkål, morot, lök och paprika. Sen har jag lagt till lite olika livsmedel för att få variation på maträtterna. Vi kör helt vegetariskt (förutom sonen som kompletterar med lite ölkorv och torkat kött).
- Kikärtsgryta med fetaost
- Linssoppa med saffran och tortillabröd
- Taco med sojafärs och tortillabröd
- Korv stroganoff med ris (med vegokorvar på seitan)
- Köttfärssås med pasta (med sojafärs)
- Wokade nudlar med sweetchili-sås

Jag tänker mig att sonen kan komplettera med soppor som mellanmål och kanske köpa lite extra pasta eller en konserv köttbullar om det skulle behövas! Och i Kebnekaise har vi bokat middag så då blir det lite lyxigare.
Snacks och mellanmål
Vi har med oss några energibars och jägarsnus (en nötfri variant för sonen med bara russin och choklad). Men här tänker vi också att vi köper lite mer snacks och godis i stugorna istället för att bära för mycket.

Totalt väger maten nu runt 8 kg för två personer för 7 dagars vandring. Idag har jag provpackat och det blev en totalvikt på runt 14 kg på varje ryggsäck, vilket var mitt mål. Då har jag räknat med full vattentermos (0,75 liter) och vattenflaska (0,6 liter). Sen är det ju maxvikten eftersom packningen bör minska med ett halvkilo per person och dag.

Nu tror jag vi har det mesta under kontroll, på torsdag kväll går nattåget!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar