söndag 29 juli 2012

Vandringsresa till Ischgl

En egen vecka utan familjen mitt i juli, vad ska man då hitta på? Jo, ta med kompisen Anna och åka till Ischgl  i Österrike på vandringsresa förstås. Med familjen vandrar vi ju oftast på egen hand så det här var ett nytt upplägg för mig, men det blev en helt underbar vecka! Vi åkte med WI-resor som har mottot, "bekväma resor för aktiva" och det stämde mycket bra. Väldigt väl organiserat med fantastiskt hotell, bra vandringar på olika nivåer och mycket duktiga guider - både vår svenska guide Wendela och de lokala guiderna.

Vi bodde på Hotel Post mitt i Ischgl, med makalös spa-avdelning och 5-rätters middagar varje kväll. Kanske nästan lite för mycket av det goda när man mer är van vid spartanska fjällstugor i svenska fjällen, men det går ju att vänja sig vid det också!

Eftersom vi var en stor grupp så kunde man välja tre olika vandringar per dag - lätt, medel och utmanande. Vi gick oftast medel-gruppen med någon dag i lätt-gruppen. Då var det ett behagligt tempo, en del ansträngande stigningar men tid att också njuta av utsikten och upplevelserna. Så det passade oss! Jag vandrar ju ofta men Anna var nybörjare, så det gällde att inte avskräcka henne med för mycket höjder och branter...

Vi hade fem vandringsdagar:

 • See - med linbanan till Medrigalm och sedan en rundslinga via Ascherhütte
 • Galtür - skogspromenad och sedan slingrande vägar upp mot Lorein Alm
 • Kappl - vacker vandring på hög höjd till Niederelbehütte
 • Ischgl - Vandring innan frukost upp till Pardatschsee där frukosten väntade på oss - magiskt! Sen Silvrettaliften upp till gränsen mot Schweiz och en skön vandring längs slänterna ner mot Paznauer Taja
 • Bielerhöhe - längs dammen Silvretta Stausee mot Wiesbadenerhütte med underbar utsikt över Piz Buin
På vår lediga dag tog vi en tur till skattefria området Samnaun i Schweiz, helt fantastisk resa dit via fem liftar där den sista liften ner mot Samnaun är en tvåvåningsgondola som tar 180 personer - galet!

En Radler (=öl och läsk) med en Jause (kallskuret och ost) smakar bra efter en dags vandring

Rätt bra plats att fira sin födelsedag på!
  
Den här hängbron ovanför Ischgl passerade vi - och höjdrädda Anna klarade det galant!

Vår duktiga Wendela berättar om Alpblommor

Utsikt över Ischgl
Glaciärerna vid Piz Buin

Och jag hann logga några geocachar också, det blev en bonus! Vi kunde smita ifrån gruppen ett par gånger, men vid Pause am Ochsental blev jag tvungen att inviga vandringskompisarna så att de väntade på mig. En förbipasserande familj stannade också så det blev lite folksamling... 3 cachar i Österrike och en i Samnaun blev resultatet.

Resan får med beröm godkänt! Jag tror kanske inte att vi skulle välja samma upplägg med familjen, då föredrar vi att vandra på egen hand. Och att vandra i Alperna på egen hand känns väldigt roligt och inte så komplicerat, så det gör vi helt säkert någon sommar framöver. Men om jag skulle vandra ensam eller med någon kompis igen så skulle jag definitivt kunna tänka mig en liknande resa. Kanske till Italien? Eller Mallorca? Eller Skottland? Eller Marocko igen? 

/A


2 kommentarer:

 1. Hej och tack för ett utförligt inlägg. Jätteroligt att läsa då jag också varit och vandrat vid Ischgl, men bara fyra dagar. En fin vandring var till Heidelberger Hütte. Jag tog kabinbanan förbid Idalpe ända upp och sedan gick jag på kammen på gränsen till Schweiz söderut och vände sedan ner till Heidelberger Hütte. Där åt jag lunch och gick i dalen sedan hela vägen tillbaka till Ischgl. Jag tycker att Hotel Tirol har ett fint boende. https://austriatravel.se/resor/hotel-tirol-ischgl/ Moderna rum som alla har balkong. Nära till kabinbanorna, livsmedelsaffär och allt annat.
  Manfred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Manfred för fin input! Det var ett tag sen vi var i Ischgl och vandrade, ser fram emot att fortsätta utforska vandringar i Alperna framöver.

   Radera