lördag 7 juli 2012

Tidernas väg och Tällberg

Äntligen semester och jag har förmånen att få spendera den med mina barndomsvänner i en stuga i Tällberg. I stället för att åka närmaste eller snabbaste vägen hittade jag Tidernas väg.
I en tid när all kommunikation handlar om att minska avstånd och restider, känns det befriande att färdas längs Tidernas Väg. Här ökar istället avståndet till jäkt och stress och restiden blir till något man vill ha mer av. Så sväng in på Tidernas Väg och åk sedan i lämpliga etapper mellan stoppen.
Detta kändes verkligen som en väg för mig och även om jag bara fick åka en liten del av början av vägen så måste man ju uppmuntra sådant här. På visa platser hade man till och med skyltat.


För att kunna geocacha och hinna njuta av vägen gick jag upp extra tidigt och matade in cachen Vallhofs Säteri som ligger längs väg 272 norr om Uppsala. Nästa stopp blev Hembygdsgården i Harbo. Fantastikt fint denna sommar morgon med rester av midsommaren.

Sedan kom en av resans höjdpunkter, Cementfabriken. Det är alltid spännande med UE och gammalindustri historia. Jag fick leta ganska länge vilket också gjorde att jag fick undersöka byggnaden ordentligt.


Sedan vek jag av från Tidernas väg och fortsatte mindre vägar tills jag nådde Tällbergsporten och dagens sista loggning.


Tällberg är en bondby sedan medeltiden, men från början av 1900-talet utvecklades byn till en av Sveriges mest välkända besöks- och turistorter.

Bilden av Sverige och Dalarna måste komma här med perfekta hus och en vidunderlig utsikt över Siljan. I Tällberg finns ett 15 tal cachar och jag lyckades nog logga nästan alla genom lite promenader. 

En av dagarna gjorde jag tillsammans med några av mina vänner en utflykt, jag för burkarna och de för att titta på Dalarna. Vi fick se riktigt finna vyer bla från Granberget. På Granberget fanns också en av lantmäteriets Swepos stationer som jag använde data från för över 20 år sedan, kul att få se detta.En annan kul och rolig burk var Utsidan #1 (absolut ingen utsikt då den låg mitt i skogen på ett berg) och Terräng  faktorn på 4 var korrekt vilket gjorde marchen ditt jobbig. Tänk att detta är en orginal burk 11 år gammal... och den 4:e äldsta cachen vi tagit.

Kul och inte så vanligt med så här gamla geocachar

Det saknades stig de sista 500 metrarna
Dagens sista utsikt blev Toppstugan Åsleden är belägen ca 437 meter över havet med en fantastisk vy över Siljan.


Fin utsikt
Så blev det dags att åka hem. Jag tog nästan samma väg hem förutom att jag började med att följa Dalälven söder om Leksand. Det blev inte så många stopp en en riktig bubblare blev stoppet vid Gammelstilla bruk.

Precis vid parkeringen så stod en dörr på glänt med en liten skylt som skvallrade om att det låg ett Whisky destilleri, Gammelstilla Whisky (GSW). De är ju inte särskilt vanliga i dessa trakter och dörren var på glänt så vi gick in. Där inne höll man på att buteljera snaps för att man behövde något att sälja innan det blev någon Whisky. Vi fick en liten visning och ett litet smakprov av akvavit, riktigt god faktiskt.  


/CJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar