lördag 11 februari 2012

Äventyr 48: Sala Silvergruva

På vinterns kallaste helg hade vi bestämt att ta med oss grannarna till Sala för att utforska Sala Silvergruva och hälsa på i Stentorpet. Vi åkte dit redan på fredag kväll för att få upp värmen och se om bilvägen behövde skottas. Men det var mindre snö i Sala än  hemma i Sollentuna, så det gick bra att köra ner.

Mycket kyligt men soligt och vackert i Stentorpet
Vid lunchtid dök grannarna upp och vi åt lunch innan vi gav oss iväg till gruvan. Vi hade bokat turen  Gruvdrängsleden   - "Vår tuffaste tur som går lite vid sidan av de vanliga lederna". Och det blev en lyckad tur tillsammans med den karismatiska guiden Dorotea. Vi höll oss på 60 meters nivå och vandrade mellan schakten i gångar som hade rätt mycket vatten emellanåt. Det finns några riktigt stora "salar" som till exempel Baron Hermelins sal. Vi hade tur att få se några övervintrande fladdermöss som hängde och sov på väggarna. Tydligen är det tusentals fladdermöss som väljer att bo här på vintrarna. Dorotea hade mycket att berätta om livet i gruvan förr, men speciellt underhållande var hennes beskrivning av när kungaparet kom till gruvan och Sala Kommun kanske inte imponerade i sitt engagemang direkt.


Vacker vy med Knektschaktet i bakgrunden

Dorotea visar karta över gruvsystemet

Stövlar var nödvändiga i de blöta gångarna

Cool fladdermus!

Jag tror alla var nöjda med turen, inte så lätt att imponera på ungdomar i yngre tonåren men jag tror de hade roligt också!

Helgen avslutades med middag i Stentorpet och kylig sightseeing i Sala. Geocaching då? Nja, en DNF på Stentorpets kvarn var resultatet för den här helgen...

/A
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar