söndag 16 oktober 2011

Äventyr 32: Generalplan Hansta

Idag har vi utforskat Hansta naturreservat och stadsdelen som aldrig blev av. Team_5B har gjort en rolig serie med geocachar för att visa olika platser i den tänkta stadsdelen Hansta. Det var meningen att det här skulle bli en fortsättning på Järva-områdena norr om Akalla. Men när allmänheten fick veta planerna blev det stora protester och kampanjen "Rädda Hansta" drog igång. Bland annat var Astrid Lindgren aktiv i debatten. Planerna med den nya stadsdelen skrotades och istället blev det naturreservat här 1989.

Vi lånar kartbilden här från Team_5B:

Det tänkta området - lånat av Team_5B
Vi startade turen i stadsdelen vid Söderport som skulle ha varit en av ingångarna till Hansta. Härifrån gick vi i tät granskog rätt länge. Även om det var en solig höstdag så hade solstrålarna svårt att nå ner till oss eftersom skogen var tät. Men vi passade på att njuta när vi kom fram till gläntor och höjder. Vi passerade platsen för Biblioteket och Tunnelbanan. Efter att ha strosat runt i Stadsparken  och loggat dagens bästa cache tog vi en fika i en solig glänta. Och efter att ha gått helt ensamma i en timme så dök det här upp svampplockare mitt i As kisspaus, märklig tajming...

Hansta Naturreservat
Pelarsalen - med vackra gamla tallar
Minnesstenen vid Astrid Lindgrens berg
Vackra höstfärger
Vi fortsatte med ett besök i Kyrkan och Ekåsens skola  som låg vackert i en ekbacke. Här ändrar skogen karaktär och är mer lövskog, man passerar bland annat en vacker hasselskog vid det gamla torpet Solhyllan. Efter ett par timmar i skogen återvände vi till civilisationen och motorcrossbanan där det var meningen att områdets Idrottsplats  skulle finnas.

På väg mot Idrottsplatsen
Solen på väg ner genom träden


Nu hade vi samlat ledtrådar från 8 geocachar och fick fram en finalkoordinat till den avslutande cachen vid Östra kullens bostäder. Här valde vi att gå tillbaka till bilen och åka en bit bort för att spara lite tid. Och mycket riktigt hade vi räknat rätt, även om det fanns lite vilseledande information på platsen. Men inget lurar en rutinerad cachare ;-)

Finalcachen är bärgad!!
En lycklig CJ får avsluta dagens äventyr med att inspektera en bunker
Stort tack till Team_5B för den här rundan, så här är geocachingen när den är som bäst. En tur i vildmarken med ytterligare en dimension med informationen om platserna. Lyckad söndag!

/A

5 kommentarer:

 1. Hansta är ett alldeles underbart område. Vi som jobbade för att rädda området adopterade bort träd i massor. Astrid Lindgren och många många andra adopterade träd och fick ett adoptionsbevis och en skylt på trädet. Snart hade massor massor av träd i Hansta skogen skyltar där det stod vem som adopterat trädet. Uppmärksamhet fick det hela också. På invigningsdagen av Astrid Lindgrens berg sjöng trubaduren Guran Guran en låt till Hansta som han sålde på kasettband också "Hansta vi måste rädda Hansta" var refrängen och namnet på låten. Han sjöng "Jag älskar naturen, och alla djuren. Och jag gråter när jag ser hur dom förstör den mer och mer....". Det var en fantastisk dag och solen sken. Hälsar Anna

  SvaraRadera
 2. Det låter som en spännande tid - skönt att ni lyckades! Och tack för tipset om Guran Guran, jag hittade låten på MySpace:
  http://www.myspace.com/therealguranguran/music/songs/r-dda-hansta-59151871

  SvaraRadera
 3. Hej Anna och Team Vildmark.
  Hittade bloggen av en slump. Kul att det är nån som kommer ihåg de gamla låtarna. Var faktiskt tillbaka i Sverige förra året för första gången på 11 år under några dagar och gjorde en liten promenad på Järvafältet med min dotter även om vi inte kom så långt som till Hansta. Det var lite nostalgistkt.
  Jag bor numer i Lima, Peru.
  Hälsningar Guran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra från dig Guran! Tack för din insats, vi njuter av att vandra på Järvafältet :-)

   Radera
 4. Hej Team Vildmark.

  Har precis skrivit ett bloginlägg om Aktion Rädda Hansta och min egen lilla del i kampanjen. Dessutom finns länkar till båda låtarna på stöd kassetten.
  http://guranguran.com/hansta-1987/
  Du får gärna sprida :-)

  SvaraRadera