söndag 9 oktober 2011

Äventyr 31: Geocachingrunda i Tyresta

Äntligen var det dags att utforska Tyresta nationalpark och naturreservat. Bor man i Stockholms-området och är friluftsintresserad så är det nästan skandal att inte varit här. Vi har gjort några korta turer hit för länge sen, men idag blev första ordentliga utforskningen.

Vi gick knappt 2 mil och loggade ynka 5 geocachar. Men idag var det kvalitet som gällde snarare än kvantitet, alla 5 cacharna får favoritpoäng - toppenfina vildmarksburkar!

Vi parkerade vid Tyresta by, vid en enorm parkering som får Järvafältet att skämmas - parkeringskaoset vid Bögs gård måste Sollentuna kommun verkligen göra något åt! Men här var det inga bekymmer att parkera trots den fina höstdagen med många människor ute i skogarna.

Från Tyresta by går det mängder med vandringsleder, enkla som går att gå med barnvagn till lite mer äventyrliga längre turer. Här finns en bra karta. Vi gick en bit på Bylsjöslingan, sedan hela Fornborgsslingan för att sedan ta en bit på Barnvagnsslingan på tillbakavägen. Vår rutt såg ut så här - notera de gråa fälten på satellitkartan som är de brandhärjade områdena. 1999 drabbades området av en enorm skogsbrand, 450 hektar skog förstördes. Det går en ny led genom området, men det är inte lätt eller riskfritt att ge sig ut i terrängen...

Söndagens 2 mils rutt i Tyresta
Vi börjar vandringen, många fina skyltar fanns det överallt
Dagens cachar blev:

Tyresta by - kort multi som tog oss genom Tyresta by, vi var tyvärr så morgonpigga att varken kafé eller utställning hade öppnat så det hann vi inte utforska den här gången.

Piccadilly circus - Tyresta national park - kort multi som vi gjorde extra lång genom att gå den långa vägen runt sjön innan loggning. Vid startkoordinaten blev det lunchstopp.

A beautiful view of lake Stensjön - ja, namnet säger väl allt. Skönt att vila fötterna en stund och njuta av utsikten. Här upptäckte vi också att den bron vi hade tänkt gå över och som fanns med på kartan inte existerade i verkligheten längre... Nåja, då fick vi njuta av en extra kilometer eller två!

A beautiful view of a devastated landscape - vilket sår i landskapet efter den enorma skogsbranden! Här upptäckte vi också något spännande som såg ut som en avancerade mysterycache, men som verkade vara någon form av experiment. Tydligen fler än vi geocachare som gillar filmburkar!

Klurig mystery?
Eld - en riktig favoritcache, en lång multi (6 km) som var väldigt välgjord och följde temat mycket elegant! Vill inte lägga upp några avslöjande bilder, men vi gillade den skarpt :-)

Så här ser landskapet ut i många kilometer

Vi hade också ett annat cachingärende hit, men det avslöjar vi inte så mycket om här. Kanske är det dags att damma av och väcka till liv en inslumrad cache... Mer om det vid annat tillfälle!

I den bortre delen av turen var vi mestadels ensamma, men närmare Tyresta by var det rätt mycket folk i rörelse. Det grillades korv vid flera av de fina grillplatserna. Många svampplockare, det fanns generöst med svamp i skogen och även fast vi inte stannade så många gånger så fick vi med oss en rejäl påse med trattkantareller hem. 

Väldigt fin tur, bra cachar och en fantastisk plats. Det får bli fler besök hit!

Tack Ludwig Pettifogger för många fina cacher idag!
/A

4 kommentarer:

 1. Kul att ni hittade ut till Tyresta nationalpark och tack för trevliga loggar och favoritpoäng. Skulle vilja passa på att slå ett slag för Nationalparkernas hus i Tyresta by som har en mycket fin permanent utställning om sveriges nationalparker samt ett fantastiskt bildspel. Här kan man ochså inhandla en mycket bra papperkarta över området för endast tio kronor. Personalen som jobbar där är mycket trevliga och kan verkligen "sin" nationalpark.

  Med vänliga burkhälsningar.
  Ludwig Pettifogger.
  Vildmarkscachare.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset Ludwig! Vi hann inte med Nationalparkernas hus denna gång, så vi får se till att inte missa det nästa gång!

  SvaraRadera
 3. Några av dessa kommer bli förbjudna om länsstyrelsen får som de vill http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/Aktuella%20remisser/Tyresta_nationalpark_foreskrifter_remiss.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar på den här texten som att ALLA geocachar förbjuds i Tyresta... Undrar vad motiveringen till det skulle vara...

   Radera