söndag 23 oktober 2011

Äventyr 33: Stockholm under jord

Helgens äventyr gick till underjorden och den årliga DN-händelsen Stockholm Under jord.

Förra året var vi och besökte Elefanten, en civilförsvarsanläggning bara 500 meter hemifrån Team Vildmark. I år letade vi oss lite längre hemifrån till nya upptäckter. Vi lyckades få med oss sonen och gav oss av med buss och tunnelbana inåt Stockholm.

Skyddsrum Universitets tunnelbana
Första stoppet var vid Universitetets tunnelbana och ett skyddsrum. Man gick in direkt från perrongen och kunde vandra runt i ett skyddsrum på två våningar. Här missade vi visningen, så vi gick på egen hand och tittade runt, inte så värst mycket att se kanske men spännande att utforska vad som döljer sig bakom anonyma dörrar som man annars aldrig märker.

Mer spännande än så här blev det inte...
KTH:s kärnreaktorhall
Andra stoppet var betydligt mer spännande. Här fick vi köa en stund och fick sedan ge oss ner 40 meter under jorden via trappor som den lätt höjdrädde C inte direkt uppskattade... Välj på plats kunde man betrakta den märkliga reaktorhallen R1 som var Sveriges första kärnreaktor. Författaren Jan Bergman (han med TV-program om Stockholmspärlor mm) höll ett intressant föredrag om kalla kriget och vad det var som gjorde att vi i Sverige ville satsa på kärnreaktorer och atomvapen.
Häftigt rum

Nils Ericsons slussränna från 1850
Vid Karl-Johans torg finns en ingång till den gamla slussrännan som användes innan dagens sluss togs i bruk. Här var det väl nästan sista chansen att få se slussrännan, eftersom det mesta kommer att rivas i och med att Slussen görs om. Vi väntade över en timme i kö, och lite antiklimax blev det väl eftersom det inte var så väldigt mycket kvar av rännan att inspektera. Men Stockholms stad (eller var det Hamn?) bjöd på varm saft i kön i alla fall :-)

Lång kö var det...
Gången på väg in i slussrännan

Blir det fler besök under jorden för oss? Jo, lite UE är aldrig fel och den här tillställningen var väl anordnad, om än lite långa köer kanske... Men vi spanar efter nästa års program!

Och vill ni se lite mer om platserna och njuta av tjusigare foton än de här taffliga försöken ovan så kan jag rekommendera Jann Lipkas 360 grader bilder Under jord.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar