söndag 2 januari 2011

Nyårsafton och Cu Chi tunnlarna

På nyårsafton var vi först på Hotelets nyårsparty där det var buffé och lite uppträdande. De hade stängt av de centrala gatorna från biltrafik och det var jättemycket folk som var där för att fira. Vi gick ut på gatan utanför hotellet och kollade på allt folk. När själva tolvslaget räknats ned spelades ABBAs Happy new year och överallt föll glitter ned från husen runt omkring en klart annorlunda nyårsfirande.

Nyårsbuffe på Kimdo hotel
Nyårsfirande på Saigonsgator, utsikt från vårt rum
Vi gick upp tidigt på nyårsdagen för att åka på utflyckt till Cau Dai templet och Cu Chi tunnlarna. Vi var de sista som blev upplockade av bussen. Det var 10 mil till Cau Dai templet och med Saigon dåliga och överfulla vägar tar det ganska lång tid att åka men det finns ju naturligtvis mycket att titta på också.
När vi kom fram till templet så fick vi vara med på en mässa som var vacker med alla färger och enbart ”musik”. Det var ingen präst som pratade men de var mycket noga med att sitta i raka rader. Själva mässan varade i kanske 20 minuter.   


Dagens höjdpunkt var Cu Chi tunnlarna. Där vietkong gerillan gömde sig undan amerikanerna under vietnamkriget. Det var ett välgjort museum där man visade hur kriget fördes. Vi lyckades dessutom logga en virtuell geocache som en extra bonus. Vi fick pröva att krypa 100 meter i tunnlarna. De var i flera nivåer så man fick även klättra ned och upp. Det var varmt och trångt och säkert inget trevligt ställe att bo och leva på.
Olika fällor demonstreras

Nere i tunnlarna
C prövar soldat mat
Här i södra Vietnam är man nog rätt kluven till kriget och vår guide berättade att han tjänstgjorde i Sydvietnams arme under kriget och han och hans familj straffades hårt efter att nord invaderat syd.
Idag har vi firat C som fyller år. Det blev några tunna paket som vi kunnat packa ned hem ifrån. Mr C har blivit uppvaktad av hotellets general maneger , kul att de har koll på sådant.

Vi har mest shoppat idag och åt middag på en restaurang i en trädgård där man själv fick grilla sin mat.
Besök på marknad i chinatown
Middag där vi själva grillade maten, gott...
Det är runt 30 grader varmt dag som natt så man blir snabbt trött av minsta promenad. Så idag testade vi att åka taxi. Det är billigt och ett väldigt bekvämt sätt att ta sig fram på. Vi börjar bli lite trötta av alla upplevelser så det blev en tidig kväll på hotellet.
/CJ

2 kommentarer:

 1. Hej...
  Vi besökte Vietnam och Saigon förra året, och kommer nu ihåg känslan. Intressan att de bytte ut klotet mot en tub... Vad vi verkligen tyckte var trevligt var att nyårsfirandet var så städat. Men samtidigt var det god stämning.

  Chu chi upplevde vi lite splittrat - Turistfälla, men helintressant, det som kändes makabert var att de hade en del av området som skjutbana och att man för ett gäng dong kunde provskjuta vapen...

  Aha, Matstället ser ut som Barbecue Garden, som vi också besökte... Men förra året ;-) /Familjen Svejs (Hans)

  SvaraRadera
 2. Har ni någon ytterligare dag i Saigon rekommenderas restaurangen "Quan An Ngon" http://www.savourasia.com/content/view/59/60/ för "street food" från hela vietnam. Enormt gott, men mycket folk vid rusning, så man får kanske vänta lite på maten - men man har ju semester ;-) //Svejs (Hans)

  SvaraRadera