onsdag 15 juni 2022

Vandring i Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark blev vår femte nationalpark som vi besökt under vår tur söderut i våras, nu har vi börjat mer aktivt söka upp nationalparker för att så småningom besöka Sveriges samtliga nationalparker. Det här blev nationalpark nummer 17 av 30, så nu är vi mer än halvvägs. 

Åsnen ligger i Alvesta och Tingsryds kommun och nationalparken består mestadels består av vatten och öar men också några skogsområden som går att besöka till fots. Vi valde att åka mot huvudentrén Sunnabron i den norra delen av nationalparken. Här fanns fina vindskydd och rastplatser med utsikt över sjön. Från Sunnabron följde vi den gulmarkerade vandringsstigen mot parkeringen i Bjurkärr för att där ansluta till Bjurkärrs strandslinga. Det går att välja tillgänglighetsanpassade slingor också, men just den här strandslingan bjöd på lite mer terräng. Det är inga långa avstånd, jag tror vi totalt gick ungefär 5 km. 

Det var en fin tur, huvudnumret i den här parken är väl ändå sjön och alla obebyggda öar som bildar en form av skärgård i sjön. Men skogen och kulturlandskapet runt omkring var också en trevlig bekantskap, även om det är tillrättalagt med stigar och rastplatser överallt så gick det att få riktig urskogskänsla i delar av skogen. /Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar