söndag 12 juni 2022

Bilkyrkogården Kyrkö mosse, Ryd

På väg hemåt från vår semester i Skåne så kollade vi på kartan för att se om det fanns några trevliga platser att stanna till på längs rutten, och då hittade vi Bilkyrkogården i Kyrkö mosse utanför Ryd. Och det var klart värt ett stopp! 

Det är en gammal bilskrot som stått övergiven sen många år tillbaka och där bilarna från 50-60-tal har sjunkit ner i mossen och nu skapat någon form av konstinstallation ute i naturen. På bilskrotens webbplats kan man läsa den fascinerande historien om Åke på myren och alla turer som varit sen bilskroten lämnades till sitt öde. Det verkar i alla fall som om kommunen bestämt sig för att låta den här turistattraktionen finnas kvar och bilarna sakta sjunka vidare ner i myrmarken. 

Från parkeringen går en grusväg, som just när vi var där var översvämmad på sina ställen, som leder fram till bilskroten Det är en märklig känsla att vandra runt i skogen och betrakta bilarna. Visst är det på något vis vackert, en form av samspel mellan bilarna som varit parkerade här i över 50 år och naturen som anpassat sig till det. Och Åke som arbetade här ute på myren känns på något sätt närvarande också, vi ser framför oss hur han jobbade med att bryta torv och sen övergå till att driva sin bilskrot. 

Så om ni behöver en bensträckare och befinner er i trakterna runt Tingsryds kommun så stanna till och besök bilkyrkogården, känslan är svår att beskriva - den behöver upplevas.  /Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar