tisdag 16 juni 2020

Vandring i Gallsjömossen och Kalkbro naturreservat

Ibland passar det inte med en längre vandringstur, men man vill ändå komma ut i skogen för en stunds avkoppling. Den här dagen blev det därför en utflykt mot Mariefred och en tur till naturreservaten Gallsjömossen och Kalkbro. Vi började med den längre rundslingan vid Gallsjömossen, som man når från parkeringen i Harsjöhult där etapp 16 och 17 på Sörmlandsleden möts. Härifrån kan man gå en rundslinga som delvis följer etapp 16 och 16:1 men också gör att man får uppleva ännu mer av gammelskogen. 

Det här var en skogstur som imponerade, fantastiska hällmarker, mossen med blommande skvattram och sen känslan av en riktigt gammal skog. I området finns rester från gruvdrift och det gamla torpet Harsjöhult står kvar som en påminnelse om livet förr. 


GruvhålTorpet Harsjöhult, det var länge sen någon bodde här

Från Gallsjömossen är det inte mer än några kilometrar till nästa naturreservat Kalkbro. Här finns ett gammalt kalkbrott som nu ger dramatiska vyer i landskapet. En av scenerna i Ronja Rövardotter spelades in här bland klipporna. Naturreservatet fixades iordning för något år sen så det finns fina skyltar, dass, rastplatser. Det är också tillgänglighetsanpassat så delar av området går fint att nå med rullstol eller barnvagn. 

Det finns en kilometer lång slinga här i naturreservatet. Först en kort tur in i kalkbrottet för att beundra de lodräta klippväggarna och sen vidare längs med slingan. En bit på väg förbi en gammal hyttplats och sen en avstickare till en rastplats med utsikt över Dammsjön. En trevlig upplevelse med både fin natur och mycket kulturhistoria. 
Här red Mattis och letade efter RonjaBåda platserna är väl värda ett besök, som en avstickare från tex Mariefred eller Strängnäs. Vi avslutade dagen med ett besök i Mariefred och en fantastisk lunch i form av brödbuffén på Annas Hembageri, det kan vi också varmt rekommendera!

/A
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar