måndag 21 december 2020

Sörmlandsleden etapp 36: Nävekvarn till Nävsjön med Nävekvarnsslingan

Vi bokade in en tvådagars vandring för att ta några av de sista huvudetapperna vi har kvar att vandra längs Sörmlansleden, nämligen etapperna 35 och 36 runt Nävekvarn. Vi passade också på att ta de två slingorna i området, Nävekvarnsslingan och Nävsjön runt. Det blev en riktigt fin tvådags vandring med gott om hav, sjöar och djupa skogar. En del av teamet är inte så förtjusta i att sova utomhus så här års, så övernattningen blev på ett Airbnb i närheten. 

Eftersom det inte är så bra med kollektivtrafik i området så valde vi att göra "jojo-vandringar" bägge dagarna, dvs gå sträckorna fram och tillbaka. Det blir ju dubbelt så långt men vi hade gott om tid, och dessutom kunde vi variera genom att gå de slingor som finns. 

Första dagen blev det drygt 17 km längs etapp 36 med start och slut i Nävekvarn. Redan vid starten behöver man välja om man vill gå längs vattnet eller inne i skogen eftersom det finns två versioner av leden här. Vi skulle ju gå fram och tillbaka så vi skulle få gå bägge sträckorna, men valde att börja dagen längs havet. Så fin sträckning första biten med utsikt över Bråviken genom naturreservatet Nävekvarns klint. Det var något utmanande den här blöta dagen med hala klippor, rötter och spänger och dessutom väldigt blött och geggigt längs stigarna. 

När vi lämnade havet blev det en fin tur genom hällmarker med gles barrskog. Enda utmaningen var att vi passerade rakt genom ett jaktlag, det känns alltid lite så där. Lagom till lunch var vi framme vid Nävsjön, en väldigt populär fiskesjö. Även en gråmulen vinterdag så brann det vid många av grillplatserna runt sjön. Vi hittade en ledig bänk för att laga lite lunch innan vi vände tillbaka mot Nävekvarn. Området runt Nävsjön skulle vi återvända till nästa dag för att utforska mer. 

Tillbaka mot Nävekvarn gick vi längs grusvägar en bit innan vi anslöt till den övre sträckningen av Nävekvarnsslingan in mot samhället. Väl framme passade vi att handla lite i nya affären som öppnat efter att Coop lagt ner i somras, och sen tog vi oss till vårt boende. Nästa dag blev det att fortsätta turen från Nävsjön, mer om det i nästa inlägg

Annorlunda rastplats längs Näveån i Nävekvarn

En gammal kolerakyrkogård, så fina skyltar!

Kolarkoja som går att övernatta i, kanske inte supermysigt men såg ut att vara i fint skick


Lunchbänken vid Nävsjön
Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar