söndag 22 november 2020

Båtluffarleden från Ingmarsö till Finnhamn

En populär vandring på Ingmarsö är Båtluffarleden, som går från bryggan Södra Ingmarsö via Kålgårdsön med roddtur över till Finnhamn för att sen avsluta vid bryggan på Finnhamn. Vi vandrade den här leden en grå novemberdag och hade en fin vandringstur i höstrusket, men vandringen ger säkert en annan upplevelse en varm sommardag med liv och rörelse på ön. Vi gillade dock stillheten och ensamheten, inte bara en vandring utan aningen meditation också.  

Leden är märkt med små vita brickor med vandrare längs vägen och följer grusvägar och stigar. På papperskartan över Ingmarsö som finns tex vid bryggorna på ön är den märkt med blå prickar. Den dagen när vi gick var det lite ruggigt med regn i luften, så vi var i stort sett ensamma på leden. 

Första delen går från Södra Ingmarsö via grusväg och stig över till Kålgårdsön. Framme vid båtklubben vid Bockviken får man riktig havskänsla för första gången med fina klippor. På sommaren kan man säkert ta sig ett bad här och beundra hundratals båtar. Den här dagen var det ödsligt, bara en man som var vid båthuset och stängde igen för säsongen.

Strax efter Bockviken kommer man fram till roddbåten som man kan använda för att ro över till Finnhamn. Regeln är ju att det alltid ska finnas en båt på varje sida så det innebär tre roddturer per överfart, för att hämta roddbåten på andra sidan och ta den på släp tillbaka. Eftersom vi skulle gå turen fram och tillbaka så fick vi njuta av inte mindre än sex turer. Nu kändes det inte helt sannolikt att någon annan skulle ge sig ut och ro idag, men vi vågade inte chansa.

Det är en kort bit att ro och även om det var ruggigt så blåste det inte särskilt mycket så det gick galant att ta sig över vattnet. Framme på Finnhamn är det inte lika bra markerat, men leden följer grusvägen som går upp genom ön mot bryggan. Här var det lika ödsligt, vi passerade ett gäng kossor som blängde på avstånd och sen en familj som lekte i en lekpark. Vi gick fram till bryggan i Finnhamn och vände sen tillbaka. Nu regnade det så vi gick upp mot vandrarhemmet Utsikten för att ta en fika i lä vid borden utanför vandrarhemmet.

Förra gången vi var på Finnhamn var det betydligt varmare och soligt så då utforskade vi flera delar av ön, eller snarare de olika öar som Finnhamn består av. Men den här dagen var det ruggigt och vi ville gärna klara av de tre sista roddturerna, så vi knatade på raka vägen  tillbaka.

Väl över på Kålgårdsön valde vi att gå den rödmarkerade Kålgårdsslingan istället för båtluffarleden för att få lite variation. Det var den mest ansträngande leden vi träffat på under den här turen, rätt backigt och över hala klippor och rötter. Men det var fint att få vandra mer längs kusten och få riktigt skärgårdskänsla, de flesta stigarna på Ingmarsö håller sig ju inåt landet eftersom husen ligger längs strandkanten.

Den här turen gör vi absolut om, då gärna när det är lite varmare. Ta ett dopp i havet och avsluta med glass vid bryggan. Det går ju fint att göra som en dagstur även om vi nu bodde kvar på Ingmarsö på Norrgårdens B&B. Om man vill kan man åka vidare från Ingmarsö till Svartsö och fortsätta vandringen där också för en ännu längre vandring. 

Vi ska göra några fler blogginlägg från andra vandringar på Ingmarsö, så håll utkik! De här inläggen har vi redan gjort från vandringar i området:
Mer inspiration:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar