torsdag 26 november 2020

Höstvandring på Ingmarsö i Stockholms skärgård

Ingmarsö ligger i Stockholms mellersta skärgård. En hyfsat stor ö som är sammanväxt med Brottö i sydväst och Kålgårdsön i nordöst. Storleken gör att det finns gott om olika platser att utforska, så det är en bra destination för vandring. Det är en ö med gott om bebyggelse men samtidigt plats för skogar, ängsmarker och insjöar. Det här är en skärgårdsö som andas jordbruk och fiske snarare än semesterparadis och lyxbåtar. Nu besökte vi Ingmarsö en grå vecka i november, så vår upplevelse präglas förstås av lugnet off-season, kanske hade vi upplevt ön annorlunda när sommargäster och turister gör ön mer livlig. 

Det går utmärkt att utforska Ingmarsö under en dag, speciellt på sommartid när Waxholmsbåtarna går oftare. Men det är klart man hellre vill stanna kvar och hinna uppleva mer av ön, och då kan vi varmt rekommendera Ingmarsö Norrgård B&B. Vi bodde helt ensamma i ett charmigt gammalt trähus med utsikt över en fårhage. 


Norrgården, vi bodde i det gula huset

Vandringar då? Jo, det finns flera markerade leder på ön och ännu fler omärkta stigar som gör det lätt att ge sig ut på egna strövtåg. Vid bryggorna finns brevlådor där man kan hämta en bra karta över ön, den finns i digital form också. Vi har gjort flera separata inlägg som beskriver de vandringar vi gjorde på ön, men här kommer en summering:

Norrgårdsslingan - en led mitt på ön i trakterna runt Norrgården, förbi flera av öns inmarar (insjöar). Leden är märkt med diskreta dubbla mörkblå markeringar på träd och är runt 4 km. Den här slingan vandrade vi i olika varianter flera gånger, det finns gott om andra stigar och vägskäl som gör att man kan ha den som bas och sen ge sig vidare på andra äventyr. 


Brottö - klart värt ett besök, det är en ö som numera är ihopväxt med Ingmarsö i sydväst. Här finns ett kulturreservat med grusvägar och stigar genom skog och öppna landskap. Enda utmaningen är att grusvägen till Brottö passerar genom betesmarker med kossor. Vi fick vända en gång när hela hjorden bestämt sig för att ställa sig precis vid grinden och blockera vägen vidare in mot Brottö by. 


Båtluffarleden - en markerad led som börjar vid bryggan vid Södra Ingmarsö och sen går upp genom ön och vidare österut till Kålgårdsön. Där är det en kort sträcka roddbåt över till Finnhamn och sen går leden vidare mot bryggan i Finnhamn. På Kålgårdsön kan man även välja att vandra Kålgårdsslingan som var den mest ansträngande vandringen vi gjorde, speciellt en regnig dag med hala klippor och rötter. Vi gick den här leden fram och tillbaka, och då blev hela äventyret drygt 16 km inklusive roddbåten (sex vändor!). 

Kålgårdsön med sina vackra badklippor

Vi utforskade även fler platser under våra dagar på Ingmarsö genom att följa stigarna på kartan, vi vandrade i skogar, längs vägar och genom ödsliga sommarstugeområden. 

På väg mot Östra Femsund

Utsikt från området Nybygget väster om bryggan Norra Ingmarsö.

Våra bloggar om Ingmarsö & Finnhamn:

Mer inspiration:

/A
2 kommentarer:

  1. Fina bilder och intressanta texter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Hoppas ni kan följa med ut i skärgården nästa sommar :-)

      Radera