måndag 1 juli 2019

Sörmlandsleden etapp 16: Harsjöhult - Skottvångs gruva

Dags för återbesök vid Skottvångs gruva och den här gången vandring på etapp 16 av Sörmlandsleden. Vi började med att åka till Skottvång och parkera en cykel vid etappstarten. Här hade vi tittat ut en väg mot Harsjöhult, men det satt tydliga förbudsskyltar för den vägen. Kanske hade det gått att åka ändå, men vi valde att ta den långa bilvägen runt mot Harsjöhult och parkera vid slutet av etapp 16 och gå tillbaka mot gruvan.

Första delen går genom naturreservatet Gallsjömossen, där det också finns en 4 km rundslinga som man kan gå för att mer utforska området. Där ansluter även etapp 16:1 mot Åkers Styckebruk som vi får prova en annan dag. Precis vid starten fanns en källa som såg ut att ha fint vatten. Leden passerar sjön Älskaren och sen vidare till Bredsjön. Här stannade vi och åt lunch vid vindskyddet. Vi hade felbedömt vädret och hade inga regnkläder eller ens tjocka tröjor med oss, och här kom det otippat regn. Men det var ett stilla sommarregn så vi vandrade vidare trots det.

Nästa stopp blev vid Älgsjöbacken där det finns gott om spår av gammal gruvdrift. Leden gjorde en extra sväng ut i terrängen för att vi verkligen skulle få uppleva området. Vi fortsatte vidare genom skogen och framåt Skottvång dök det upp fler gamla gruvhål. Väl framme i Skottvång firade vi med kaffe och bulle i restaurangen. Som vanligt gäller regeln att om man passerar ett charmigt fik på vandringstur så måste man fika! A stannade kvar och passade på att besöka gruvmuseet medan CJ cyklade tillbaka till bilen.

Etappstart/slut vid Harsjöhult och naturreservatet Gallsjömossen

Första källan på turen, fint vatten!






Vindskyddet vid Bredsjön

Fin service med både soptunnor och dass
Andra källan var också i gott skick 
Framme vid Älgsjöbacken


Vi passerade en jättegryta i form av en offerkälla, vi hade dock inga mynt med oss att offra
Gott om blåbärsris





Öppet på gruvmuseet
Dagens vandring blev 11 km, med en varierande vandring genom naturreservat, förbi sjöar och gruvområden.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar