onsdag 3 juli 2019

Angarnssjöängen runt

Angarnssjöängen är en vacker fågelsjö i Vallentuna med en fin vandringsled runt, med gott om plats att titta på fåglar eller bara njuta av utsikten. Här har vi passerat tidigare, här möts nämligen Roslagsleden etapp 2 och Roslagsleden etapp 3. Den här lördagen lämnade vi dottern på Arlanda och ville ta en kortare vandring i närheten, så det blev ett återbesök hit för att gå runt sjön.

Leden runt sjön är 6,7 km och går genom hagar längs med sjökanten. Man får inte gå för nära sjön så här års, det finns tydliga markeringar var skyddsområdet för fåglarna börjar. Det var en varm och solig dag vilket betydde att det inte fanns så många platser med skugga. Men det går att smita in bland träden vid sidan av sjön emellanåt.

Vi parkerade vid Örsta och gick mot vindskyddet och grillplatsen. Här passerade vi en fin toa också, kan rekommenderas! Strax efter vindskyddet ligger en tältplats en bit in från leden. Vi valde att gå motsols med fågeltornet som första stopp. Ett stabilt torn som funkar även för höjdrädda! Sen fortsatte vi mot norra delen av sjön. CJ insåg nu att vi gick i en beteshage med gott om kossor, så han beväpnade sig med en pinne... Den behövdes tack och lov aldrig användas! När vi kommit över på västra sidan passade vi på att ta fika i skuggan och såg samtidigt dotterns flygplan passera över våra huvuden.

På väg söderut hamnade vi i en hjord (flock? grupp?) av kossor som kom gåendes rakt mot oss. Men vi överlevde den episoden också. Vid vägen mot Olhamra klättrade vi upp till grillplatsen på Klosterbacken för att titta på utsikten och träffade där ett par som också var ute och inspekterade sjön. Vi kunde bjuda på en del vandringstips, de fick också vår broschyr av Angarnssjöängen som vi plockade med oss i början av turen (med en bra karta över området).

Innan vi kom tillbaka till Örsta så hann vi utforska den nyinvigda, tillgänglighetsanpassade fågelskådningsplattformen. Jättefint med bänkar, träramper mm.

Det här var en lagom vandring om man vill ha lite omväxling från djupa skogar och istället vandra i ett öppet landskap. Dock kanske det kan vara svårt att vandra med hund så här års då det var fullt med kossor i hagarna.

Starten vid Örsta 
Vindskydd, grillplats och gott om sittplatser 
Däruppe åker ett flygplan på väg mot Bangkok


Utsikt från Klosterbacken


Vid den nya fågelskådningsplatsen


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar