onsdag 26 juni 2019

Sörmlandsleden etapp 13: Yngsviken till Djupsjön

Vi gick halva etapp 13 på Sörmlandsleden för några år sen på vår tur mellan Läggesta och Gnesta, så i det blogginlägget kan ni läsa om den senare delen av etappen från Djupsjön till Fräkensjöberget. Men vi hade alltså halva etappen kvar, den som går från Yngsviken till Djupsjön och det blev en fantastiskt fin dagstur.

Vi parkerade bilen vid etappstarten vid Yngsviken och kom direkt in i en fin skog. Vi passade på att inspektera källan i början av turen, vattnet såg fint och klart ut. Det är en trevlig vandring fram till Stora Envätterns naturreservat. Här går leden naturskönt längs sjön med flera grillplatser och möjliga ställen att tälta på. Vi hälsade på ett syskonpar som lekte medan de väntade på att föräldrarna plockade ner tältet efter nattens övernattning. Vi fick hjälp av ett av barnen att ta ett foto. 

Den vackra, vilda naturen fortsätter hela vägen fram till Djupsjön. Först når man en utsiktsplats högt över sjön för att sen ta sig ner till vindskyddet. Här sov vi en natt på vår förra tur, den här gången nöjde vi oss med att sätta oss på stenen vid vattnet för att äta lunch. Det blev stekt veganchorizo från Sorunda korvfabrik, klart värt att rekommendera! 

Efter lunchen vände vi och gick samma väg tillbaka och fick njuta av Stora Envättern ytterligare en gång. Fast vid sjön tog vi en alternativ väg, vi fortsatte den gulmarkerade stigen längs med vattnet fram till en grillplats till och sen parkeringen vid naturreservatet. Sen en kort bit på grusväg innan vi var tillbaka på Sörmlandsleden.

Den här turen Yngsviken - Djupsjön tur och retur blev 15 km och en av favoriterna längs leden hittills. 

En avslutande berättelse! På väg från naturreservatet upptäckte jag att en gummifot på staven hade försvunnit. Men som av en händelse låg det en ensam gummifot vid parkeringen som jag raskt adopterade och tog med mig. Ett par dagar senare dök det upp ett inlägg på Facebook-gruppen Sörmlandsleden med en bild på min försvunna gummifot! Någon hade hittat den och undrade om den saknades. Kul! Fast nu har jag ju två fötter igen så förhoppningsvis kan någon annan få användning av den. 

Etappstart vid Yngsviken

Lite backigt här och var, här är första stigningen upp från parkeringen

Okej vatten i källanUtsikt över Djupsjön

Tomt i vindskyddet, men vi mötte två vandrare som hade bott här under natten

En geocache blev det på turen också

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar