måndag 8 juli 2019

Sörmlandsleden Kvarsebo färja - Kolmårdens djurpark (33:1, 33, 32:2)

Eftersom vi skulle till Vikbolandet på bröllop i helgen så passade vi förstås på att ta en vandringsdag längs Sörmlandsleden i de här trakterna. Vi letade efter en dagstur som skulle funka att ta sig till smidigt, och vi fastnade för etapp 33:1, 33 och 32:2. Vi började med att parkera vid Kolmårdens djurpark och tog dagens enda buss mot Kvarsebo, vi gick av vid Säterholmsvägen och gick ett par kilometer ner mot färjan. Mot slutet kan man gena på stig och grusväg för att slippa gå bilvägen hela vägen ner mot vattnet.

Innan vi började laddade vi med fika på det mycket charmiga Café Säterdalen precis vid färjeläget.

Etapp 33:1: Kvarsebo färja - Brytsebo (4 km)
Leden började med en brant stigning genom frodig växtlighet där det faktiskt var lite svårt att hitta rätt väg. Stigningen fortsatte sen lite snällare för att ta oss upp på branterna över Bråviken. Det var en fin sträcka, med flera fina utsiktsplatser blandat med sträckor inne i skogen och hällmarker. Leden går via Bråviksbrantens naturreservat. Det finns flera blå-markerade avstickare längs leden, ner till badklippor, till jättegrytor och till Rövargrottan. Vid en bänk med fantastisk utsikt passade vi på att äta lunch, och strax innan vi var klara kom dagens första regnskur. Vädret fortsatte sen vara omväxlande med strålande sol, molnigt, blåsigt och regn.

Etapp 33:1 avslutas vid Brytsebo ett par hundra meter in på etapp 33. Eftersom vi nu ska gå hela Sörmlandsleden så duger det inte att hoppa över flera hundra meter så här blev det en omväg fram till etappstarten för etapp 33 innan vi vände tillbaka och gick vidare.


Etapp 33: Brytsebo - Lövsjöns sydspets (8km)
Första delen av etappen beskrivs som "en av Sörmlandsledens mest krävande". Det går att hoppa över den delen genom att gå på vägar istället, men det var klart vi ville uppleva utsikten över Bråviken på den här etappen. Och det var absolut en del krävande vandring upp och ner, men vi är ju vana vid vildmarksetapperna runt Mölnbo så det var inte så farligt som vi hade föreställt oss. Efter att ha vandrat längs med Bråviken ett tag så vänder leden in mot land, passerar Kvarsebovägen och in i skogen på andra sidan vägen.

Även den här delen var fin, olika typer av öppen skog med blåbärsris och ljung på marken. Strax innan vi kom fram till en kallkälla hittade vi en bänk som blev utmärkt plats för fikapaus. Fast samma procedur igen, en ordentlig regnskur kom när vi njöt som mest av kaffet...

Sista delen går längs grusväg fram till Lövsjön och etappslutet där det också fanns en fin rastplats. Här passerade vi ett par som satt i en bil, och som visade sig vara 100milsormland förstod vi efteråt i en konversation på Instagram. Nästa gång vi ses i skogen ser vi fram emot en pratstund också!

Vi fortsatte sen en kort bit på etapp 32 innan vi kom fram till vägskälet där anslutningen till Kolmården börjar. Så när vi så småningom ska vandra den etappen har vi klarat av den här delen redan.Etapp 32:2: Lövsjöns sydspets - Kolmårdens djurpark (1,5 km)
Det här är väl nästan lite tveksamt om det kan få kallas en etapp, det är 1,5 km på grusväg. Men en mycket smidig anslutningsled om man vill åka buss till Sörmlandsleden. Här höll vi rätt bra tempo eftersom vi ville hinna till färjan i Kvarsebo för att sen komma i tid till nattlogin vid Arkösunds vandrarhem.

Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med den här turen! Det var fin skog hela tiden, med utsikt över Bråviken och flera intressanta sevärdheter på vägen. Och skön vildmarkskänsla, vi vandrade nästan helt ensamma, vi mötte bara någon terrränglöpare och ett par sommarstugegäster som var ute på promenad.

Dagens avslutades sen med ännu en trevlig bekantskap, vandrarhemmet i Arkösund som var charmigt med intressant historia och gästvänliga ägare. Hit kommer vi tillbaka!

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar