lördag 27 april 2019

Vandring i Moraåns dalgång naturreservat

Vi varierar gärna våra vandringar med kortare utflykter i naturreservat och skogar, speciellt när tiden eller kroppen sätter begränsningar. En sån lördag med en öm höft som inte klarade av några längre strapatser blev det en utflykt till Moraåns dalgång naturreservat i utkanten av Järna centrum.

Jag utgick ifrån parkeringen vid Floravägen och gick en blandning av den blåmarkerade Hagmarksstigen och den gulmarkerade Åstigen. Jag började med den norra blå slingan som går genom hagmarker och enbuskar för att sen ta sig tillbaka till parkeringen. Därifrån gick jag sen den gula stigen, den går nere i ravinen längs med ån. Området påminner lite om Hårsbäcksdalen om än i mindre skala, och så här tidigt på våren inte alls lika frodigt.

Längs med stigen sitter fina informationsskyltar som berättar om naturen och området. Ett par dagar senare läste jag ett inlägg på Natur och friluftsliv i Södertälje på Facebook om att skyltarna var helt nyuppsatta, tack för den servicen! En skylt kallade området för Södertäljes Everglades, och det var fantastiskt fina klibbalar längs vattnet (dock såg jag inga alligatorer).

Jag gick långsamt längs Moraån och njöt av vårvädret. Det var hyfsat torrt i marken men lite geggigt på några platser. Stigen klättrade vid ett ställe brant uppför en slänt med ett rep som hjälp att dra sig upp med och sen efter ett tag tillbaka neråt lika brant. Mot slutet av den gula stigen så finns en rastplats med eldstad, där passade jag på att koka vatten och ta en kaffepaus. När den gula stigen tog slut så fortsatte jag resten av utflykten längs den blåmarkerade leden. Den gick i kanten av åkrar och hagar, genom några kullar tillbaka mot bilen. Min runda blev drygt 5 km i lugn och maklig takt.

Starten vid parkeringen

Vacker vandring, här den norra blå slingan 
Fint skyltat

En brant uppförsbacke, skönt med rep som hjälp

Klibbalar
En bra hjälp om man vill utforska naturreservaten runt Södertälje är broschyren Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje. Fina beskrivningar med kartor och information om hur man tar sig dit. Tack vare den har vi fått massor av idéer på platser vi vill utforska. Broschyren och mängder med mer info finns på Södertälje kommuns webbplats om utflyktsmål, en föredömlig webbplats för friluftssugna!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar