tisdag 9 april 2019

Rävstaleden i Sigtuna

Rävsta naturreservat har vi besökt flera gånger under åren, till exempel för geocaching och för att vandra längs Ingegerdsleden. Sen något år tillbaka finns också en markerad slinga på 8 km, Rävstaleden, som A bestämde sig för att prova en mulen vårlördag.

Planen var att parkera på första parkeringen, men det var rätt geggigt efter ett grävarbete så jag körde vidare till parkeringen vid Stora Embarsboda. Strax efter parkeringen finns ett fint vindskydd som var tomt idag. Det var för tidigt för lunch så jag traskade vidare genom skogen, jag valde att gå leden motsols. Det finns ytterligare ett vindskydd efter en stunds vandring med utsikt över fälten, här var elden igång och korvgrillningen påbörjad. Jag hälsade och vandrade vidare.

Nere vid Näsudden vänder stigen uppåt och går längs grusvägen tillbaka norrut. Jag hade skrivit ut en karta från Sigtuna kommun över leden, men den var inte så detaljerad så här missade jag en skarp högersväng och gick för långt. När jag hade gått förbi hästgården och var framme vid stora bilvägen förstod jag att jag hade gått fel. Rävstaleden är markerad med små ovala skyltar, men det är ibland svårt att upptäcka när leden svänger. Det finns dessutom gott om gamla markeringar i området som kan vara vilseledande. Hur som helst så vände jag tillbaka och tog sikte på båthamnen där jag hittade leden igen.

Efter hamnen ansluter leden till Upplandsleden och den sträcka jag passerade i somras när jag vandrade Ingegerdsleden, del 3 mellan Märsta och Sigtuna. Framme vid Björnkälla, en gammal torpplats, tog jag lunchpaus vid eldplatsen. Det var en grå dag och alldeles lugnt och stilla i skogen. Det var meditativt att sitta alldeles ensam på bänken och titta ut över fälten och reflektera en stund. Här lämnade jag Upplandsleden och fortsatte norrut genom hagar fram till den norra parkeringen för en kort sträcka tillbaka mot Stora Embarsboda. På söndagar har Friluftsfrämjandet servering här men idag var det tyst och ödsligt vid torpet.

Betyget? Inga fantastiska naturupplevelser men en trevlig stadsnära halvdagstur med gott om rastplatser och varierad natur.

Utsikt mot Stora Embarsboda från parkeringen


Första vindskyddet, fint att fika vid men inte gjort för övernattning

Vacker gammal skylt, precis här viker leden av men det missade jag i all fotografering

Här på den geggiga ridstigen ska man ge sig ner mot båtarna

Dubbla markeringar när Rävstaleden går tillsammans med Upplandsleden
Rastplatsen vid Björnkälla
Mycket stabila stegar att klättra på in i den tomma hagen
I norra delen var markeringarna mer påkostade
Avslutning vid torpet Stora Embarsboda
/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar