onsdag 1 maj 2019

Sörmlandsleden etapp 57: Kasholmen, Mörkö - Tullgarns slott

Den här söndagen var det dags för etapp 57 på Sörmlandsleden, från Kasholmen till Tullgarns slott. Nu har vi plockat med oss en cykel till lantstället så då blir det väldigt mycket enklare med logistiken. Vi började med att släppa av cykeln vid Tullgarns slott vid etappslutet och åkte sen vidare och parkerade vid Kasholmen, samma plats där vi stod när vi vandrade etapp 58 för någon månad sen.

Efter att ha gått över bron från Mörkö så gick leden in i skogen och genom en fantastiskt fin del av etappen. Fin, luftig skog där leden gick upp och ner för flera höjder, det fanns gott om fornminnen i form av gravhögar och senare en fornborg. Fornborgen hade använts under andra världskriget så vi inspekterade mest de mer nutida fynden. Där var också fin utsikt så det blev en bra plats för lunch.

Det fanns gott om geocachar på sträckan, men som vanligt loggade vi bara dom som låg närmast leden och som inte krävde att vi letade för länge. Men det blev några trevliga stopp längs vägen.

Vi fortsatte söderut mot Näset där vi gick en lång bit genom en kohage med nyfikna kossor, här höll CJ högt tempo och fick låna en stav som skydd... Längst ner vid Näset finns en parkering med grillplats, picknick-bord och dass. Här går också en slinga ner till södra udden på Näset med fler rastplatser, vi valde dock att inte gå den idag. Efter en kort bit genom ett inte så charmigt kalhygge så var vi ute på grusvägarna mot Tullgarn. Det var också en väldigt fin del att vandra, grusvägarna slingrar sig fram mellan torp och gårdar,  hela tiden med stora, öppna fält och utsikt mot havet.

Sista delen gick vi genom slottets marker och Djurgårdsparken innan vi var tillbaka till etappslutet och cykeln. Eftersom vi bara hade en cykel idag så fick CJ cykla tillbaka till bilen medan A hittade en parkbänk vid slottet och vilade en stund.

Cykeln förankrad vid etappslutet
Vi gör oss redo för vandring, nu på plats vid etappstarten
Ingen vägren över bron så gå försiktigtEn av dagens geocachar loggas snabbt
Källan såg fin ut med gott om vatten, men vi behövde inte fylla på flaskorna den här gången 

Nu är vi uppe vid fornborgen, på bildet syns ett hus från tiden när höjden användes under andra världskriget


Gott om spår av gamla torp längs etappen, här fanns också en geocache så vi hann utforska lämningarna ordentligt


På väg mot kossorna
Kossorna följer oss nyfiket längs stigen

Parkering och rastplats vid Näset


Framme vid Djurgårdsparken där kungligheter har strosat på promenad

Utsikt från en parkbänk där jag vilade medan CJ tog en cykeltur tillbaka till bilen
Det här var en etapp som vi gillade, fin skog och sen trevlig vandring genom landskapet. Och så en bonus med slottet som avslutning, dock var det stängt för säsongen fortfarande så vi får komma tillbaka och utforska slottet en annan gång. Vi har ju dessutom etapp 56 kvar att vandra som utgår här ifrån slottet. Dagens vandring slutade på 13 km, då ingick den korta avslutningen ner mot slottet också.

Vi gör ett test med en ny kartapp som visar vår vandring för dagen:

Relive 'Sörmlandsleden etapp 57'


Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar