lördag 13 april 2019

Upplandsleden mellan Fjällnora och Almunge (etapp 3+4)

Upplandsleden finns i två delar, en Stockholms-del och en Uppsala-del och det är en led som vi ofta stött på och vandrat delar av. Men det är faktiskt få etapper vi vandrat helt fullt så det får bli ett projekt framöver, när vi om några år är klara med Sörmlandsleden... Men den här lördagen var vi bjudna på 40-års kalas i Almunge där etapp 4 passerar, så då blev det ett utmärkt tillfälle att få vandra ett par etapper.

Vi tog tåget till Uppsala och sen bussen till Fjällnora vägskäl. Härifrån är det 2,5 km promenad längs väg fram till Fjällnora friluftsområde och start av Upplandsleden etapp 3 mot Länna. Sträckan mellan Fjällnora och Länna kallas också Lännastigen och längs leden finns ett antal numrerade stolpar med information om naturen som hittas i en broschyr. Vi valde att inte gå hela vägen till Fjällnora utan anslöt till leden en bit in på etapp 3 (ungefär vid stopp 13 på kartan i broschyren). Här gick leden längs med sjön Lötsjön, rätt kuperat med fin utsikt vid ett par ställen. Vi tog lunchpaus i solen vid en utsiktsplats innan vi fortsatte norrut. Ungefär mitt på sjön finns en badplats som såg jättefin ut, men ödslig så här en kylig vårdag.

På väg mot Upplandsleden


Här anslöt vi till leden norrut mot Länna

Lunch med utsikt, det blev svamppasta med en skvätt vin
Inte mycket folk på Borgardalsbadet

Äntligen dags för vårblommor!
Strax innan Länna tar etapp 3 slut och nästa etapp mot Almunge börjar och går genom samhället Länna. Vi passerade över Lennakattens järnvägsspår, tåget har inte börjat gå för säsongen så nu var det tomt på spåret. Vi passerade Lännamacken och passade på att köpa varsin glass innan vi lämnade samhället och vandrade på grusvägar förbi gårdar och hus för att sen dyka in i skogen igen.

Vi gjorde en avstickare till vindskyddet vid Långsjön och vilade en stund. Här konstaterade vi att det nog skulle bli lite stressigt att hinna till kalaset i Almunge så vi fick dra upp tempot sista biten. Trevlig vandring genom olika typer av skog, åkermarker, skogsvägar och sen väg fram till Hagby Gård. Gårdsbutiken höll precis på att stänga och vi lovade bonden att vi skulle komma tillbaka en annan gång och fika där.

En bit efter Hagby Gård viker leden av in i skogen igen (förbi vår geocache Almungeskatten), men vi valde då att med raska steg ta oss till 40-års kalaset istället.

Längs med hela leden och speciellt etapp 4 fanns gott om geocachar, en del precis i anslutning till leden så det var smidigt. Vi loggade 11 burkar under vandringen och fick hoppa över minst lika många eftersom vi inte riktigt hade tid att leta för länge eller göra några längre avstickare den här gången.
Framme i Länna

Paus vid vindskyddet vid Långsjön
Här går leden rakt över en åker, men med tydlig instruktion att det är okej att gå över


A vilar benen medan CJ letar geocache
Dagens sista geocache hittades i en vägskylt
Det blev totalt 15,6 km på nästan hela etapp 3 och 4 av Upplandsleden. Vi har kvar en del i början av 3:an och i slutet av 4:an till en annan gång. Med släkt i Almunge har vi anledning att komma tillbaka!

Vandringar vi gjort längs Upplandsleden:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar