söndag 24 mars 2019

Sörmlandsleden etapp 59 + 60: Skanssundet - Viad - Berga vägskäl

En tidig lördagsmorgon tog vi bilen mot Berga Vägskäl för att ta buss 727 klockan 8.24 ner mot Skanssundet. Planen var en dagstur längs Sörmlandsleden genom att kombinera etapp 59 och etapp 60. Det går nämligen bra att parkera i ena änden, ta bussen till andra och sen gå tillbaka. Eller förstås åka kollektivt hela vägen. På helgerna går bussen bara varannan timme så det gäller att planera bra. Som vanligt gillar vi bäst att ta bussen på morgonen så vi inte har en tid att passa i slutet utan då bara kan sätta oss i bilen och ta oss hemåt.

Vi gick av bussen i Skanssundet och kunde titta över sundet till andra sidan där vi påbörjade etapp 58 för några veckor sen. Efter det obligatoriska "posera-framför-kanonen-kortet" och en geocache så började vi turen norrut. Första sträckan går längs bilvägen. Här kan man istället välja en avstickare (den är skyltad) och gå i en slinga ner mot badplatsen (vi skippade det). Strax lämnade vi asfaltsvägen och fortsatte på en grusväg.

Här går leden på vägen parallellt med Hörningsnäs naturreservat, och Botkyrka kommun har gjort en gulmarkerad led, Lundstigen, genom naturreservatet. Det är en bra alternativ väg för leden då man slipper grusväg och dessutom får utforska skogsområdet, klart rekommenderat! Vår enda kritik är att den gula leden är lite för generöst markerad där markeringarna skymmer naturupplevelsen, här är Sörmlandsleden ett föredöme, oftast precis lagom med markeringar. Vid naturreservatet fanns också flera picknickbord, det var lite för tidigt för fika för oss men vi tog en paus, njöt av utsikt och loggade en geocache.

Leden dyker in i skogen och slingrar sig fram i varierad skog ända fram till den gamla klungbyn Näs, verkligen en idyllisk plats. Efter Näs går leden upp på en ås där vi letade på en fin plats i lä för att laga till vår lunch. När leden sen går ner igen så är man framme vid strandkanten och här blev det fågelskådning när vi gick genom hagarna längs vattnet. Gott om gäss blandat med tranor och svanar samt ett gäng mindre fåglar, ett riktigt skådespel.

Kyligt väntan på bussen på morgonen vid etappslutet för etapp 60

Finns det en kanon måste man posera...

Här börjar den gulmarkerade Lundstigen



Även stavarna behöver vila emellanåt

En av dagens geocachar



Rester av någon gammal led


Leden går rakt genom byn Näs






Strax efter den öppna hagen är också gränsen mellan etapp 59 och 60, det är inte helt enkelt att ta sig hit så att vandra etapperna samtidigt är nog smidigast. Vi fortsatte längs med vattnet en bit till innan leden sen viker av in i skogen igen och mot naturreservatet Stora Träsket. Större delen av leden idag har gått igenom odlad skog men här var det mer orörd trolsk gammelskog. Vid sjön ligger ett fint och oerhört välskött vindskydd. Vi tog en vattenpaus och njöt av lugnet. Idag var vi nästan helt ensamma på leden, bara ett hästekipage och en hund med ägare har vi träffat på.

Den här etappen har inte mindre än fyra källor, vi testade vattnet i ett par och det såg i alla fall väldigt fräscht ut. Leden har varit rätt torr men det var några blötare partier här mot slutet. På vissa sträckor har hästar gjort att det är rätt geggigt också. Sista sevärdheten innan vi var tillbaka till bilen är Bondberga gravfält, tydligen ett av Stockholmsområdets största gravfält. Vi inspekterade stenformationerna och loggade dagens sista geocache innan vi tog sista rycket tillbaka mot bilen. För att riktigt njuta av utflykten så avslutade vi med en fika på Eldtomta Café, det hör liksom till att om vi passerar ett lokalt fik på våra turer så måste vi prova det. Och det här var en fullträff, väldigt charmigt fik och en perfekt avslutning på dagen! Totalt blev det knapp 19 km totalt på vår tur idag.

Här möts etapp 59 och 60


Fin grillplats men lite för blåsigt idag


Vindskyddet vid Stora Träsket


Äntligen, vårens första tussilago!


Gravröset vid Bondberga


Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar