söndag 24 februari 2019

Vandra på Sandhamn

Vi försöker utforska någon ny ö i Stockholms skärgård varje år och redan i februari var det dags för årets nya bekantskap, Sandön, som oftast kallas Sandhamn efter byn på ön. Vi är mest i skärgården off-season så vår upplevelse av Sandhamn är säkert helt annorlunda mot om du besöker ön i juli. Den här helgen var till exempel puben på Sandhamns värdshus det enda matstället som var öppet.

Resan började med pendeltåg, tunnelbana, sen buss och slutligen färja från Stavsnäs till Sandhamn. Vi var framme vid 11-tiden och lämnade vårt bagage på värdshuset. Vi hade bokat ett rum på Missionshuset som drivs av värdshuset. Vi utgick ifrån en karta över ön med vandringsleder utmärkta och började vår tur. Kartan fanns i pappersform på Missionshuset (och säkert andra hotell, restauranger mm), men vi hade skrivit ut vår hemifrån tillsammans med en beskrivning av vandringen från Seglarhotellet.

Själva byn Sandhamn är charmig med fina trähus och trånga gränder. Vi började där och tog oss mot kyrkogården och sen in i skogen. Skogen mitt på ön är luftig med nästan bara tallar och blåbärsris. Det finns gott om stigar, men vi försökte så gott det gick att följa den markerade leden. Vi gjorde några avstickare för att logga geocachar och ibland gick vi längs stranden istället för i skogen. Vid södra delen av ön ligger Trouville med stränder och stugområde. Här gick vi ut på en udde och värmde vatten till vår lunch. Det var soligt, kyligt och lite blåsigt så det var skönt att krypa ner bakom en klippa och äta lunch.

Vi fortsatte sen tillbaka mot byn, det var förstås fler som var på utflykt idag men inne i byn kändes det nästan ödsligt. Man kan tänka sig hur det vimlar av champagne-pimplande sommargäster på sommaren! Efter promenaden checkade vi in på det fantastiskt fina Missionshuset och vilade en stund innan det var dags för middag på puben.

Nästa dag bestämde vi oss för att ta lunchfärjan för att hinna utforska ön lite till. Vi gjorde repris på gårdagens promenad men såg till att besöka de platser vi hoppade över förra gången. Som tex kapellet, Västerudd och de stora grosshandlarvillorna som huvudpersonerna i Morden på Sandhamn bor i. Vi satte oss vid Kvarnberget och värmde vatten till kaffe och njöt av tillvaron.

Framme i Sandhamn 


Många stigar att välja på, men i stort sett omöjligt att gå vilse på den lilla ön
Välskyltat, ett trevligare sätt att visa vägen än att bara skriva Privat-Fel väg! 

Stigarna är skyltade med små plastfyrkanter
Och det är klart att det finns bunkrar och värn på ön, dock igenmurade
Utsikt från lunchen på udden vid Trouville
Riktigt isigt på stigarna men nästan helt snöfritt vid sidan om
Vi följde vägen en bit tillbaka 
Missionshuset
Frukostmatsalen i Missionshuset, trevligt att hänga en stund på kvällen också
Den vackra kyrkogården i skogen
Det här med skärgården på vårvintern är verkligen vår grej. Det är något speciellt med skärgårdsmiljön, och vi uppskattar att få uppleva den utan att trängas med andra. Sandhamn är klart värt ett besök och det funkar faktiskt bra att åka hit på en dagstur också, man hinner ta en vandring runt ön och avsluta med mat på värdshuset innan färjan går tillbaka.

Fler utflykter till Stockholms skärgård på bloggen:
Vandra på Finnhamn
Vandra på Arholma
Vandring på Svartsö i Stockholms skärgård
Landsort/Öja
Vandra Öjaleden på Landsort/Öja
Gällnö och Möja
Rånö, Utö, Fjärdlång - Island hopping

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar