lördag 15 juli 2017

Molnsättra naturreservat

Norra Järvafältet består av flera naturreservat och i nordväst i närheten av Kallhäll hittar man Molnsättra naturreservat. Det är ett litet naturreservat med ett kulturlandskap som mest består av betesmarker, en del skog och en strandkant mot Översjön.

En söndag tog jag en promenad från parkeringen vid Granskog för att utforska naturreservatet. Det går också att parkera norr om Molnsättra vid Norrtorp. Från parkeringen vid Granskog kan man enklast följa de orangea markeringarna för Järvaleden som går norrut mot Molnsättra. Första delen går genom fin skog med hällmarker som vi vandrat i tidigare, till exempel när vi gick det gula Terrängspåret. Efter ett tag passerar leden Nedre Bredgården för att sen komma fram till Molnsättra gård. Här har markägarna gjort leden tydligare genom egna skyltar och kryss som gjorde det lätt att hitta. Järvaleden går sen rakt igenom Molnsättra gård för att sen komma ut i hagarna och lugnet i naturreservatet.

Sen strövade jag omkring i hagarna och tog en tur ner mot Översjön där det är en badplats utmärkt på kartan. Det finns några klippor längs vattnet där det går att bada, den här dagen stod det ett par fiskare där. Det finns också några fornlämningar i området och gamla torprester från gården Tomteberga, det går att läsa mer på Fornsök.

Jag slog mig ner på en klipphäll och njöt av lugnet, det var folktomt ute i reservatet den här söndagen med undantag för ett gäng hästar som gjorde mig sällskap. Om man vill vandra en rundtur via Molnsättra kan man sen välja att fortsätta Järvaleden runt Översjön och tillbaka till parkeringen, men den här gången valde jag att gå samma väg tillbaka mot Granskog.

Karta från broschyr från Sollentuna & Järfälla kommun

Orange triangel = Järvaleden

Förstärkta markeringar så man hittar rätt


Över hagarna finns de här markeringarna
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar