lördag 19 augusti 2017

Geocaching längs Runsatrailen

Det har inte blivit så många vandringar eller geocachingturer den här sommaren på grund av en knäskada. Men nu mår knät bättre och det är dags att komma igång med lite rehabträning. Så, en lagom geocachingtur i skogen verkade som bästa träningen. Vi hittade en ny trail i Upplands Väsby, Runsatrailen, här är en länk till första geocachen i trailen Runsatrailer #1. Turen går i ett område som vi varit en hel del i tidigare. Runt Runsa finns fina sjöar, skog, bad, fornminnen och vandringsleder som vi besökt genom åren.

När vi skulle parkera utanför vägbommen så hamnade vi bakom en bil som skulle in genom bommen. Det visade sig vara Herr Markägare själv som vi fick en intressant pratstund med. Han berättade om livet som markägare nuförtiden men vi pratade också om hur det hade sett ut här en gång i tiden. Här finns gott om torp i skogarna som han kallade för 2-dagarstorp, ett begrepp vi inte hade hört tidigare. Tydligen jobbade man på Runsa Gård i fem dagar och fick sen disponera ett torp i två dagar. Vi tackade för samtalet och sen började vi vår tur längs trailen.

Trailen går först längs en grusväg och efter ett tag följer den ett gammalt skidspår. Det gillade vi verkligen, ett övergivet skidspår som var lätt att följa och som gick genom varierande natur. Det vi inte gillade lika mycket var att geocacherna var väldigt klurigt gömda. På en trail i skogen är det skönt att ha tempo i vandringen, vi är för otåliga för att ägna för mycket tid åt att leta cachar när vi kommit fram till rätt koordinater. Men vi lyckades ändå hitta 13 av 14 geocachar, så rätt bra letat ändå! Det kom en ordentlig regnskur mitt i turen, men då kröp vi in under en gran och tog kaffepaus.

Första delen gick på grusväg, innan vi dök in i terrängen längs skidspåret

Lite märkligt kanske att de gamla markeringarna från skidspåret lämnats kvar i naturen, men nu ger de en fin promenadstig i alla fall


Största burken idag, annars mest mindre burkar i träd eller andra finurliga gömställen

Här nånstans kanske fästingen A hade med sig hem på benet hoppade på


Och så blev det lite sämre väder, men vi vandrade och geocachade vidare

Vacker skog i sista delen av turen

Läser ledtrådar och loggar för att få lite tips
I tidigare loggar stod det att turen var ca 4 km och hade tagit en dryg timme. Well, det var väl rätt överdrivna siffror kan vi konstatera. Vi gick 8 km på 2 timmar och 20 minuter, det var lite längre än vi hade tänkt oss även om det blev en fin tur. Och vi passade på att fira ett jubileum, vi loggade nämligen cache nr 6666!

Andra turer vi gjort i området runt Runsa och Oxundasjön:


/A

2 kommentarer:

  1. Kyra på knät så ni kan ut och vandra fler promenader som jag kan inspireras av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kristina! Ska prova ge mig ut i Flemingsbergsskogen imorgon!

      Radera