lördag 8 juli 2017

Ett smakprov på pilgrimsvandring på Ingegerdsleden

Pilgrimsvandringar är en gren av vandringssporten som vi inte provat på. Vi har inte riktigt gått igång på den religiösa aspekten av det. Men det finns absolut något lockande med långa, långsamma vandringar med tid för reflektion. Så när sonen hade ett skolarbete som gick ut på att göra ett studiebesök vid någon religiös plats och förbereda ett tal kring det, så föreslog vi att göra en kort pilgrimsvandring tillsammans.

Ingegerdsleden är en ny pilgrimsled på 11 mil som går från Storkyrkan i Stockholm till Uppsala domkyrka. Leden är uppdelad på 7 etapper och passerar historiska landskap och förstås en hel del religiösa platser. På Svenska kyrkans webbplats kan man ladda ner bok om leden med en väldigt utförlig beskrivning, den går också att köpa i tryckt form. Där finns även kartor och GPX-spår.

Det här är en led som vi absolut kommer att vandra i sin helhet, kanske etapp för etapp. Men den här gången gjorde vi bara ett stickprov och utgick ifrån Eds kyrka i Upplands Väsby. Därifrån gick vi söderut längs en stig som kallas för Kyrkstigen och som går längs Edssjön. Det är en forntida väg som gick från Edsviken och norrut. Det finns faktiskt två parallella stigar, en som går längs vattnet och sen den gamla stigen som går längre in i skogen. Vi tog den ena stigen söderut och efter ett tag vände vi och gick tillbaka, och tog då den övre stigen. Kyrkstigen passerar en runsten som är inristad i ett gammalt flyttblock.

"Pilgrimsled för andlighet, kultur och fred"

Eds kyrka, som tyvärr var stängd när vi var här


Gammal grindstolpe
"Runsten" står det på den blekta skylten
Utsikt över Edssjön
Ingegerdsleden är inte märkt på något sätt i naturen, utan det krävs att man har en karta med sig och gärna boken med beskrivningar. Vid en del av kyrkorna finns informationsskyltar om leden, vi stannade till vid Sollentuna kyrka på vägen hem och läste på skylten där. Även om vi inte gick så långt så var det en trevlig eftermiddagsutflykt, och sonen fick ihop material till ett intressant föredrag! Vi får återkomma och rapportera när vi vandrat längre sträckor på leden. Vill du läsa mer om pilgrimsvandring så kolla in Riksförbundet Pilgrim i Sverige.

Uppdatering 2018: Nu har vi vandrat 5 av de 7 etapperna av Ingegerdsleden

/A


2 kommentarer:

  1. Kul att läsa. Jag såg info om Ingegerdsleden när jag var i Sigtuna i våras och har tänkt att det vore intressant. Men jag håller mig just nu till leder som har märkningar i skogen så slipper jag tänka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo, vi håller med - oftast är det skönt att ha riktigt bra markeringar så man bara kan njuta av vandringen istället. Vi återkommer och rapporterar om vi vandrar längre på leden så kan vi berätta hur svårt det är att hitta.

      Radera