söndag 2 juli 2017

Hälleskogsbrännan - naturen efter skogsbranden

Våra friluftsutflykter utgår ofta från sommarstugan i Sala och ett område vi varit en del i är skogarna runt Västerfärnebo, precis i det området som brann sommaren 2014. Vi har tidigare berättat om Fermansbo Urskog som ligger precis i utkanten av brandområdet. Nu tre år efter branden har man öppnat upp området igen, det finns en bilväg som går rakt igenom området och flera stigar som visar på naturen efter branden. Området har blivit naturreservat, Hälleskogsbrännan, här finns en bra informationsbroschyr med karta.

Vi tog en tur på midsommardagen och började vid Grävlingsberget. Här håller man på att göra iordning ett besökscentrum och utsiktstorn. Vi började med att klättra upp på berget och titta ut över den brända skogen. Nu var det lite bökigt att gå här, men det ska bli en ramp mot berget så småningom. Fascinerande landskap med de brända träden som ännu står kvar och så de nya växterna som sprider ut sig längs marken.

Från parkeringen går det också en kort slinga Hällestigen genom ett gammalt kalhygge med informationsskyltar om vad som händer efter en brand. Det är en grusad väg som går utmärkt att gå med barnvagn och rullstol.

Vi åkte vidare från Grävlingsberget och gjorde ett stopp vid Bäverstigen. En kort slinga genom skogen förbi ett enormt gammal bäverbo. Här fanns också ett jakttorn där vi kunde beundra en häger som flög över mossen.

Entré till HälleskogsbrännanParkeringen vid GrävlingsbergetHär kan man ta ett kort och tagga med #grävlingsberget så kan man följa hur naturen utvecklas 


Så här såg det ut midsommardagen 2017 #grävlingsberget

Starten på Hällestigen

En av grillplatserna i området
Det är ett intressant resmål om man har vägarna förbi, stanna till och ta en promenad i naturen. Vi kommer helt säkert återkomma och följa hur naturen förändras över åren. När vi var nöjda med Hälleskogsbrännan fortsatte vi dagens biltur med att utforska Engelsbergs bruk och sedan även Bråfors Bergmansby.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar