torsdag 3 november 2016

Vandra i Benalmadena (R4-R6-R2)

Efter att ett långt jobbuppdrag tagit slut behövde jag en stunds vila och reflektion. Så jag kollade på kartan efter någon plats som var någorlunda varm, hyfsat nära och där jag inte varit förut. Efter ett tips från en vän blev det så Benalmadena Pueblo, en by vid Costa del Sol utanför Malaga. Och klart man ska se Solkusten, reka lite om det kan vara något inför vintrarna som pensionär kanske.

Idag provade jag för första gången vandringslederna här i området. Den bästa summeringen av vandringslederna hittade jag på ett hotells webbplats, Sunset Beach Club. Och här är kartan över de leder som finns i området.


Jag bor i Benalmadena Pueblo så jag ville börja med att prova lederna på gångavstånd från huset som jag hyr. Rutten den här dagen blev R4 uppåt, sedan R6 österut för att ta R2 nedåt. Jag kom iväg hyfsat tidigt, tänkte att det är skönt att vandra innan solen blivit som varmast. Jag hade kollat in en bättre karta innan för att se vart startpunkten var, och det var tur för det fanns inga skyltar vid starten. Jag gick upp på Calle Salvador Balbuena och vid slutet av gatan fanns en lekpark. Bakom lekparken kunde jag skymta röret under motorvägen, så jag tog sikte på det. Jag gick genom röret, som hade finurliga klättergrepp i taket, och sen ut på stigen.

Första biten gick lite skakigt, jag fattade inte riktigt om jag gick rätt väg. Jag hamnade i en torr flodfåra med ett gammalt övergivet skjul. Det fanns inga markeringar alls och min karta (den ovan alltså) var inte så värst detaljerad. Fram med mobilen och en bättre karta med leden inritad. Jag hade gått fel direkt i början, så tillbaka, gör om, gör rätt. Nu hamnade jag på en trevligare stig som kändes mer rätt. Fast väldigt sparsamt med markeringar, en handfull rösen men inga skyltar eller färgmarkeringar på första delen. R4-leden går egentligen uppför hela tiden, bara olika brant. Så det blev ett bra träningspass. Det var lite molnigt på morgonen så det var skönt, och dessutom går leden genom skog på sina ställen som också gav lite skugga. Annars var det en riktigt varm dag så svetten rann. Jag hade missat att ta med keps eller solhatt hemifrån, men en buff hade jag som tur var fått med mig.

Starten, tunneln under motorvägen

Hit ska man alltså inte, vänd om!

Så var jag på rätt stig

Här hade det varit skönt med en vandringskamrat att prata med, varför i allsin dar finns det en skål med vatten ute i ingenstans?

Vackra vyer ner mot kusten

Äntligen en markering! Här möts två alternativa stigar av R4, jag valde (tydligen) den branta varianten

Undrar om jag ska gå ända upp till toppen?? Det visade sig vara nästan sant, stigen går dock inte helt uppe på bergskammen. 


Jag kunde se hur R6 leden slingrade sig en bra bit ovanför mig, så det var bara att traska vidare. När jag så äntligen var klar med R4 så möttes jag faktiskt av en skylt. Inte illa! Här blev det betydligt enklare att gå. Plattare och inte lika stenigt. Något parti gick jag helt i sand. Efter att ha gått alldeles ensam ett par timmar så var det skönt att också möta lite folk här. Någon terränglöpare och en handfull vandrare. Här uppe var utsikten fenomenal, både över bergen åt alla håll men förstås också ner mot kusten. Strax innan leden kommer fram till linbanan som går ner mot Benalmadena så vek jag av nedåt på R2-leden. Men först lunch vid raststället precis vid stigkorset. Efter matpaus kände jag mig redo att ta sista delen, nedstigningen. Jag hade inte vandringsstavarna med mig, så med ett trasigt knä går det väldigt långsamt att gå nedför. Det var lösa stenar på många ställen som gjorde det extra besvärligt. Men eftersom jag hela tiden kunde njuta av vyerna så gick det bra!


Strax innan linbanan finns en informationsskylt med vandringslederna

Min lunchplats


Här någonstans finns en geocache, men jag orkade inte leta mer än ett par minuter...


Leden avslutas nere vid en väg som jag sen följde fram till stora vägen mot Benalmadena Pueblo. Väldigt märkligt område med fina vägar, parkeringsplatser, övergångsställen men helt öde och övergivet. Kanske finns det eller fanns det planer på att låta stan växa här? Tillbaka i byn hittade jag ett hak där jag svettig och rödmosig kunde få en kall öl och vila lite. Totalt blev det cirka 14 km vandring med ungefär 500 meters stigning. Vandringen fick klart godkänt. Efter en inte så imponerande start så flöt resten av turen på bra. Jag har många dagar kvar här, så jag ska försöka mig på fler vandringar en annan dag. Återkommer!/A

PS. Det blev en vandring till i Benalmadena: Mer vandring i Benalmadena (R5-R6-R3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar