söndag 16 oktober 2016

Norra Lunsens naturreservat

Det gäller att passa på när vi har ett sånt fantastiskt höstväder, så första lördagen i oktober blev det en vandringstur. Vi håller också på att produkttestar ullstrumpor just nu, så vi behöver få ihop så många vandringar som det bara går! En plats som stått på att-besöka-listan är Norra Lunsens naturreservat söder om Uppsala, så det fick bli utflyktsmålet för dagen. Vi har varit i trakten tidigare och vandrat i Kungshamn-Morga naturreservat som ligger strax bredvid. I Norra Lunsen finns dessutom mängder med geocachar, så det fick bli en kombinerad geocaching- och vandringstur.

Vi parkerade vid Flottsbron och sen var planen att gå mot Lunsentorpet och ta en runda norrut för att gå tillbaka till parkeringen. På kartan såg det inte särskilt långt ut, men väl ute i terrängen blev det längre än vi tänkt. Det blev en del geocaching-avstickare som gjorde turen längre också. Som tur var så finns det gott om markerade stigar så det går att göra många varianter på turer. På Uppsala kommuns hemsida finns en karta som gör det enkelt att planera (samma broschyr finns också vid entréerna till reservatet).

Första delen mot Lunsentorpet följde vi Upplandsleden. Här var det en hel del folk på leden som alla verkade ha samma mål. Vi gick långsamt och loggade en del geocachar på vägen. Längs den här delen av leden fanns det säkert 10-15 stora gränsrösen, häftigt att de står kvar orörda. Framme vid Lunsentorpet var det full fart, ett stort gäng scouter och flera andra sällskap. Men det är också gott om plats, det fanns flera eldstäder och ett vindskydd. Vi tog ett bord och åt lunch och studerade scouterna som lekte kurragömma i närheten. Själva Lunsentorpet var jättefint, här är det säkert mysigt att stanna kvar och övernatta.

Efter lunchen fortsatt vi norrut, fortfarande på Upplandsleden. Leden passerar efter ett tag en mindre stuga, Fläktanstugan, men vi hamnade aldrig där eftersom vi istället vek av mot våtmarkerna i mitten av reservatet. Fantastiskt bra skyltat överallt i alla vägskäl så det var lätt att hitta. Vi gick då mot Micksmossen och sen norrut. Fina våtmarker med gott om spänger. Nu var det rätt torrt i skogen, men det ser säkert helt annorlunda ut vid mossarna framåt vårkanten. Sakta gick vi sen de röda markeringarna skyltade mot Flottsund och kom efter 15 kilometers vandring tillbaka till parkeringen. Fantastiskt fint område, perfekt för en dagstur.Lunch vid Lunsentorpet
Färggrann och hälsosam veganlunch
Underbar höstdag!
Mysigt torp
Spången över Micksmossen
Här loggar vi en av dagens många geocachar


Passar på att byta strumpor så vi fick prova ytterligare ett par - båda paren fick godkänt/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar