fredag 18 november 2016

Vandra Caminito del Rey

När jag kollade runt på vandringar i Malaga-området så hittade jag snart Caminito del Rey. Det är en vandringsled som följer en transportrutt som en gång i tiden användes av arbetarna vid de vattenkraftverken som fanns i området. Leden var för några år sen känd som en av världens farligaste vandringsleder, då de gamla konstruktionerna längs bergsväggarna hade vittrat och ramlat sönder. Efter att flera personer hade dött längs leden så stängdes ingångarna, men äventyrare fortsatte att besöka leden och fler personer dog. Leden reparerades och invigdes igen 2015 och är nu en populär sevärdhet i området.

Det gäller att boka i förväg för att vara säker på att komma in. Tror det är 50 platser per halvtimme som går att bokas. Jag bokade en tid och hittade sen en liten affär här i Benalmadena Pueblo som kunde hjälpa till att skriva ut biljetten åt mig. Så då var jag redo. Först buss till Arroyo, tåg till Malaga, tåg till El Chorro och sen buss igen till den norra startpunkten Ardales. Om man kommer med bil går det att parkera både vid starten i Ardales och vid slutet i El Chorro och sen använda shuttle-bussen som går emellan platserna.

Jag hade bokat starttid vid 12.30 och gick av bussen ungefär en timme tidigare. Första sträckan är en 2,7 km vandring på skogsstig fram till själva ingången till leden. Jag hade inte så bråttom så jag avvaktade en stund innan jag började vandringen. Det gjorde att alla andra från bussen redan gått iväg så jag kunde gå alldeles ensam i lugn och ro fram till ingången. Där fick vi hårnät och hjälm, sen en säkerhetsinstruktion innan vi skickades iväg.

Strax efter ingången börjar sen vandringen på en gångväg av träplankor som är fastsatta i bergväggen. Under plankorna syns resterna av den gamla leden. Det sög till lite i magen de första stegen, men sen gick det faktiskt bra med höjden. Fast är man höjdrädd så kanske inte det här är rätt vandring, det är väldigt högt ner under vissa sträckor och stora mellanrum mellan plankorna. Jag passerade en tjej lite senare som hade det jobbigt, hon höll sig i stålvajern som går längs bergsväggen och var väldigt sammanbiten.

Här börjar turen i Ardales (det går också att välja en kortare väg via en tunnel en bit härifrån)

Efter en sträcka med gångvägarna av trä så blir det en skogsstig ett tag, med fantastisk utsikt och flera rastplatser att vila eller äta matsäck på. Det här är inte en vandringsled där man ska ha bråttom, utan snarare gå försiktigt, njuta, fotografera, vila.  Så här skriver man på Caminito del Reys webbplats: The route is meant to be walked at a slow rhythm, with stops and breaks. Och det är väl en bra rekommendation!

Efter skogspartiet så blir det gångvägar av trä igen. Sista delen är en hängbro över ravinen. Där stod en vakt och hjälpte höjdrädda personer över, fin service! Efter några branta trappor är man sen nere på marken igen, och drygt 2 kilometers promenad in mot El Chorro och utgången. Väl i El Chorro hade jag en dryg timme innan tåget skulle gå tillbaka så jag lyxade till med vegetarisk lasagne och vin och hade ett trevligt samtal med ett par svenska motorcyklister. De tyckte det var märkligt att jag var här ensam, "har du inga kompisar?".
Här ser man resterna av den gamla, rostiga leden

Lite pirr i magen med glasruta ner mot ravinenEn väldigt trevlig tur, hela området runt El Chorro har en spännande natur och vandringen i sig är också en upplevelse. För mig tog hela turen från start till slut 2,5 timme och då gick jag enligt rekommendationen i en "långsam rytm". Jag skulle dock inte ta med mig den höjdrädda delen av familjen, tror inte de skulle få ut lika mycket av den här turen. Då finns det vanliga vandringsleder i området också som kanske skulle funka bättre, som till exempel den här, GR 249. Stage 21: Estación de El Chorro - Ardales, som går samma sträcka mellan Ardales och El Chorro där man får njuta av samma natur fast utan hängbroar och gångvägar av trä.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar