söndag 26 juli 2015

Jäveröleden Värmland

På vår Värmlandssemester ville vi få in några vandringsdagar, så vi spanade in sajten Värmlandsleder. Det är en ideell förening som samordnar och kvalitetssäkrar vandringsleder i Värmland. Och vi hittade några leder som passade oss - däribland Jäveröleden. Jäverön ligger i Vänern, inte långt från Karlstad. Där finns flera olika varianter av leder som man kan gå, vi valde att gå den långa leden på 17 km.

Till Jäverön kan man åka båtbuss från Karlstad, eller göra som vi - ta linfärjan över. Vi parkerade vid färjelägret och tog tidiga morgonfärjan vid 7.30 (färjetider).  Eftersom det blev en tidig morgon så missade vi hotellfrukosten. Så första uppgiften väl på ön blev att fixa frukost vid den fina rastplatsen precis vid hamnen. Efter kaffe och mackor började vi turen, vi valde att gå medsols för att det passade bättre med den multi-geocachen som fanns på ön. Först en logg av geocachen Jäverön innan vi gick in i kohagen. Första delen gick via fina hagar ner mot en strandskog. Gott om skyltar som förklarade naturfenomenen vi passerade och dessutom extremt gott om bänkar och rastplatser under leden. Och hela tiden lätt att se vart man skulle gå. Den första delen av leden följde vi också mulit-geocachen Jäverön Multi som var lätt att lösa och som följde leden fint.
Kartan är lånad från Värmlandsleder, och vi gick alltså den yttre leden med några avstickare. Vi gillade hur leden var dragen förbi alla sevärdheter, genom mossar och olika typer av skogar, längs vattnet mm. Så en eloge till leddragarna (eller vad det kan heta)!Det var varierande natur, med olika sorts skog, hagar och också vandring på klippor längs vattnet. Jäveröns landskap påminde faktiskt mycket om andra skärgårdsöar vi vandrat på i Stockholms skärgård. Vid flera ställen fanns små sandstränder där det gick utmärkt att bada eller bara vila och titta ut över sjön.

Vi valde att äta lunch på den södra delen av ön vid ett fint vindskydd. Nu sken solen så vi tog en långlunch på klipporna, åt soppa och njöt av stillheten. Någon enstaka båt ute på sjön, annars kändes det som om vi var helt ensamma. Om man vill göra upp eld så finns vedförrådet en bit bort längs leden upptäckte vi när vi började gå därifrån. Leden fortsatte in i skogen och sen upp på några höjder. Vi gjorde en avstickare upp på Vitberget för att logga en arkiverad cache, Vitberget. Vid Jäverö Gård stannade vi till och köpte glass i gårdskaféet med självservice. Bara att ta det man vill ha och sen lägga pengar i burken. Mycket sympatiskt och smidigt - det vill vi se på fler ställen!

När vi lämnade Jäverö Gård syntes mörka moln och vi hörde åskknallar runt omkring. Vi fortsatte att vandra men efter en stund kom regnskuren. Vi kröp in under en gran, drack kaffe och CJ passade på att ta en tupplur. Faktiskt väldigt mysigt!

Efter 17 km var vi tillbaka vid startpunkten och kunde njuta av utsikten en stund innan färjekarlen dök upp och vi kunde ta linfärjan tillbaka. Fantastiskt fin led som vi varmt rekommenderar och lagom för en heldagstur. Har man inte lika gott om tid går det att korta av den till runt 10 km.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar