fredag 17 juli 2015

Härjarö friluftsområde och Grönsöö-vägen

Vi har många gånger passerat de bruna skyltarna med Grönsöö-vägen på motorvägen mellan Enköping och Stockholm. Eftersom vi då oftast är på väg hemåt eller bort någonstans så har det inte passat att stanna. Men plötsligt händer det - denna semesterdag var det alltså dags att se vad skylten egentligen pekar då.

Vi kom E18 från Stockholmshållet och svängde av vid Grillby där Grönsöö-vägen börjar. Grönsöö turistväg är skyltad med brun-vita turistskyltar med vita blommor. Själva vägen slingrar sig vackert genom ett jordbrukslandskap, och vägen lyfter fram tre stopp: Grönsöö slott, Boglösa hällristningsområde och Drömparken i Enköping. Vi la till ett extra stopp som vi började med, nämligen Härjarö friluftsområde.

Härjarö är ett naturreservat med vandringsleder och badplatser ute på en udde i Mälaren. Det fanns gott om stigar och leder genom reservatet och Upplandsleden passerar också här.

Kartan lånade från Länsstyrelsens sida om Härjarö

Vi satte ihop en lagom runda (som skulle passa en lite öm fot), som utgick ifrån geocachen The Walk #1 som är en multi med ett par kilometers promenad. Vi parkerade vid Storskogen (första parkeringen uppe till vänster på kartan) och gick stigen mot Äppelnäsgrund. Här fanns en fin liten badplats (rätt grumligt vatten men säkert perfekt för en barnfamilj) och en grillplats.Sen fortsatte vi Upplandsleden längs vattnet en bit. Vi passerade en fascinerande "sparkparkering" och geocachen In Sweden we call it a kick. Vi hittade en fyr som blev ett perfekt lunchstopp i solen. Efter en bit vek vi av från Upplandsleden och följde grusvägarna tillbaka till parkeringen. Skulle tro att det blev 6-7 km totalt. Trevligt skogsområde med många vandringsmöjligheter och fina vyer över vattnet. Det finns flera geocachar kvar dessutom, så vi får ta en ny tur hit med friska fötter och gå lite längre.


Tillbaka till bilen så fortsatte vi turistvägen med siktet på Grönsöö slott, som visade sig vara en trevlig bekantskap. Lite ovanligt med entréavgift för att få komma in i parken, men 40 kronor för underhållet av slottet kan man väl leva med. Vi började med en fika i det charmiga brännvinsbränneriet nere vid Mälaren. Sen strosade vi runt i parken där den mest märkliga upplevelsen var Snäckhuset som var inrett helt med snäckor istället för tapeter. Om man är där vid 13 så kan man gå en guidad tur i parken och slottet, men det hann inte vi med den här gången. Vi passade också på att logga geocachen The Skull and Crossbones, med vacker utsikt och lätt klättring.
Nästa stopp var vid Boglösa hällristningsområde. Här finns det flera platser som man kan stanna på för att beundra hällristningar. Vi valde att bara stanna till vid Brandskogsskeppet. Här fick vi gå 800 meter in i skogen för att slutligen komma fram till en 4 meter hällristning med ett skepp. Och en geocache som bonus, The ship. Hällristningar är ju spännande, men mest fascinerade blev vi av Einar Kjellén som enligt informationsskyltarna vigde sitt liv till att leta efter hällristningar i området. Alltid kul med passionerade människor!

Nu började det bli sent och vi var lite trötta när vi så kom fram till Enköping. Men vi gjorde ett kort stopp för att utforska Drömparken. Det är ju lite av Enköpings signum, det här med parker. Så det finns gott om parker som man kan vandra runt i om man har mer tid. Nu blev det alltså bara Drömparken den här gången, men en väldigt vacker och blommig park. Inte så stor men så här års väldigt färgglad! Och naturligtvis med geocache också, Parker i Enköping #6 - Drömparken.

Så, Grönsöö-vägen är absolut en trevlig halvdagstur eller heldag om man lägger till Härjarö också. Där har vi en del kvar att vandra, så vi får återvända!

Informationsskylt med väldigt översiktlig karta över vägen:
http://www.enkoping.se/files/insidan/pdf/gronsoo_turistvag_infoskylt.pdf

1 kommentar:

  1. Vi ska ta en tur. På den tiden man gjorde rep.övningar låg jag i tält en månad där i krokarna så jag har ofta tänkt ett återbesök. Nu fick jag en knuff!

    SvaraRadera