torsdag 30 juli 2015

7-Torpsleden Värmland

Egentligen borde vårt teaterbesök dagen innan inte ha något att göra med vandringen dagen efter men häng med... Kvällen innan var vi på Berättarladan med Västanå teater och såg pjäsen Lomjansguten som handlade om de skogsfinnar som invandrade till Värmland och deras hårda liv. Efter teatern bodde vi i tält vid sjön Rottnen som för den här sommaren var en fin kväll.


Stamfrändemonumentet i Rottenros.
Skogsväsen, Foto: Håkan Larsson, Lomjansguten 
Solnedgång över Rottnen
Tidig morgon vid Rottnen


Vi valde att vandra 7-Torpsleden eftersom den var lagom lång och av alla möjligheter som finns så fastnade vi för den intressanta historien om torpen och människorna som levt där. Det blev också en bra fortsättning på gårdagens teater om Lomjansguten i Finnskogen. Efter att ha åkt en dryg timme på allt mindre vägar så hittade vi fram till parkeringen nära Ritamäki "mitt i skogen".
Leden har gamla anor och går längs gamla stigar som skapats av skogsfinnarna. Leden passerar sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Man passerar riksgränsen mellan Norge och Sverige och under andra världskriget användes stigarna även som flyktingrutt från Norge. Ritamäki finngård är troligen det bäst bevarade skogsfinska torpet på Finnskogen som också är skyddat som naturreservat.

Vi gick först söderut och passerade Lomstorp, Svartbäcken, riksgränsen till Norge och Österby. Framme vid Lebiko som är en norsk turiststuga som man kan övernatta i, så tog vi en geocache (i Norge) och åt vår medhavda lunch.

Orange ledmarkering i Sverige


En härlig skylt...
Sedan fortsatte vi leden, som nu gick tillsammans med Finnskogsleden, mot torpen Kissalamp och Valli. Skylten vid torpet Valli var sorglig och beskrev hur oerhört hårt och tragiskt livet i dessa torp var. På en vecka dog de tre barnen och frun ett par veckor senare. Torparen övergav platsen och utvandrade till USA. Idag finns bara lite ruiner och marken de röjde är idag ogästvänliga granplanteringar.

Blå ledmarkering i Norge
Matkällaren vid Valli
Desto trevligare var det att komma fram till Ritamäki, där man fortfarande håller marken öppen och underhåller husen. Vi tog de två geocacherna som finns här och åt sedan varsin våffla med kaffe. Vi hade dåligt med kontanter så vi prutade av 15 kr på priset, inte för att det var för dyrt utan för att vi saknade kontanter. Runt torpet var det ganska mycket folk (antar att våfflorna och den fina naturen drog).

Det var ett fint öppet landskap runt husen.

Ritamäki stugan


Kokkaffe och våffla 
Efter Ritamäki var det bara ett par kilometer genom skogen till bilen. För att avsluta dagens finska tema så besökte vi Torsby Finnskogscentrum för att lära oss lte mer...

Leden mot bilen

Vattenpaus

Annorlunda fasad

Det var en imponerande byggnad och trevligt museum som beskrev livet i Finnskogarna.

/CJ

Länkar
7-torpsleden
Lekvattnet.se - 7-torpsleden
Finskogsleden (Norsk site)
Finnskogscentrum 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar