lördag 10 november 2012

Fumble After Dark 2012

Så har vi klarat av årets upplaga av Fumble After Dark, för vår del det 4:e året. Och vi är helnöjda! Det blev som vanligt ett roligt äventyr för höstlovet, och en av de få gångerna vi får med tonåringarna på geocachingutflykt.

Pre-FAD
Vi började resan söderut redan på onsdagkvällen, och tillbringade natten på ett urcharmigt vandrarhem på den östgötska stäppen, STF vandrarhem Tåkern. Nu hann vi inte utforska trakten så mycket, men hit kan vi definitivt återvända. Sen åkte vi sakta via traktens sevärdheter och geocachar mot Ullared där vi skulle sova på torsdagen.

CJ hade förberett en lista med geocachar längs vägen, och vi passerade en del intressanta platser och förstås en och annan rastplats. Några höjdpunkter:
  • Natur Mmm  i Tåkern (vacker plats med en fascinerande byggnad och fågeltorn, här hade man lätt kunna spendera en dag även om man inte är fågelskådare)
  • Rökstenen (bara för att det är en sån där obligatorisk sevärdhet som man bara måste stanna vid när man passerar)
  • Tre broar (spännande plats som man annars hade swischat förbi, tre broar från olika århundranden)
  • Yester-me Yester-you Yesterday (mest för att det var en rolig och välkonstruerad mystery)
  • Naturrum vid Store Mosse med flera cachar, tex Store Mosse Earth Cache (ytterligare ett fint fågelområde, vi borde kanske lära oss mer om fåglar)

Vandarhemmet i Tåkern

På väg mot fågeltornet vid Tåkern

Loggar cachen Klovsten

Det var så dags att bocka av en upplevelse på listan "saker-att-uppleva-innan-du-dör", nämligen ett besök på Gekås i Ullared. Hmm, kanske inte riktigt vår grej. Vi trivs nog bättre i skogen än i varuhus. Men nu är det avklarat! Fast något kundvagnsrace orkade vi inte riktigt med den här gången, även om det blev lite cachar loggade i Ullared och sen på vägen upp mot Göteborg. Väl i Göteborg trasslade vi oss in i stan mot Nordstans parkering och hotellet, sen en lugn promenad på stan med lite cachar och eftermiddagsöl på Ölrepubliken (de vuxna) och relaxa på hotellrummet (ungdomarna).

Det obligatoriska kö-fotot....

FAD
På FAD-dagen öste regnet ner när vi vaknade, och det höll i sig hela förmiddagen. Så det blev en lugn start med några enkla drive-in cachar på väg mot Hjällbo. Inskrivning tillsammans med många andra glada cachare, lite kö men det gick ändå väldigt smidigt. Sen blev det mingel och promenad tillsammans med Team Sparris för att logga Whereigo-cachen Haqre ra fgra (MMT#55) FAD 2012 memorial, mycket bra idé att publicera en sån utanför hallen.

Möte i en rondell med ett gäng norrortscachare på väg mot FAD
Det var ett riktigt blött regn på förmiddagen...

Vi åkte iväg för att äta lunch och hamnade vid Hammarkullens centrum, vilken intressant upplevelse! In kliver 7 blonda friluftsklädda geocachare och hela pizzerian tystnar. Det är fullt vid alla borden med kaffedrickande män och ett par slöjklädda kvinnor. Vi tvekar, men då börjar alla flytta runt så att det blev ett bord ledigt för oss. Helt okej lunch, men de undrar nog fortfarande var det egentligen var för filurer som dök upp den där lördagen...

Väl tillbaka hann vi lyssna på Jan Jörnmark för andra gången, en fascinerande man som berättade en fascinerande historia om en ännu mer fascinerande man och ett övergivet hus. Varning!! Jan har hur mycket bilder som helst på övergivna platser på sin hemsida, så man kan lätt fastna där och helt uppslukas...

Så var det äntligen dags för kvällen och det hela helgen egentligen handlat om. Att tillsammans med 800 andra personer sätta på sig kängor och pannlampa och ge sig ut i en mörk och i år väldigt geggig skog. FAD-arrangörerna hade gjort en makalös insats, och också ändrat en del utifrån kritik från förra året. I år fanns det gott om "?", alltså spännande, häftiga, annorlunda, utmanande cacher. Precis som förra året gick vi nästan bara på de här mysterycacherna, och fokuserade på själva upplevelsen snarare än att hitta så många burkar som möjligt eller att samla alla ledtrådar. Vi blev ett bra gäng med ett utökat Team Sparris som tillsammans forcerade terrängen.

Vad möts man av i skogen då? Vi spelade Snake och Simon Says, vi pusslade, vi lyssnade på morsekod, vi hittade blinkande träd, vi försökte hitta riktningen till föregående FAD:ar, vi letade QR-koder på träd, vi löste chiffer, vi inspekterade knopar och förstås så drack vi glögg i baren! Vilken kreativitet och vilket engagemang!

Uppladdning

Glada cachare löser chiffer

Trötta, mörbultade, smutsiga och väldigt glada kom vi sen tillbaka till återsamlingen för att avsluta det allra sista FAD-eventet på västkusten. Nästa år ses vi i Södertälje - då blir det nya traditioner för höstlovet då! Roligt att några tog stafettpinnen så det blir att fumla mer i mörkret framöver.

Post-FAD
Som vanligt efter en sån urladdning som FAD så är söndagen mest en transportsträcka, några stopp längs vägen blev det men inga direkta upplevelser. Ett återbesök blev det på Challenge #98 2000-2011(2012) som vi var förbi redan förra året, men då upptäckte att vi faktiskt inte uppfyllde kriterierna. Men efter julens Texas-besök hade vi nu det som krävdes. 

Helgen avslutades med Allahelgona middag i Västerås hos mormor och morfar innan vi äntligen landade hemma igen. Stort tack till alla fantastiska arrangörer och glada medcachare!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar