söndag 28 oktober 2012

Hitta koordinater i en cachebeskrivning

Vi fick frågan om vi ville hålla en presentation om mysterylösning på Lindalens Mysterylösarevent #2. Och eftersom det är helt i linje med Team Vildmarks önskan om att dela med sig och inspirera så tackade vi förstås ja - och det blev A som fick representera teamet den här gången.

Presentationen handlade om olika sätt att gömma koordinater i en cachebeskrivning, eller "var börjar man leta om det inte finns något uppenbart problem att lösa". Resultatet blev den här checklistan som jag hoppas kan bli användbar när man sitter där och behöver få lite inspiration. Checklistan bygger på presentationen som jag höll, men den är kompletterade med lite ytterligare tips som jag plockade upp under eventet - så tack alla deltagare för bra tips!


Presentation på event (bilden lånad av JchK)

Checklista - Hitta koordinater


1. Leta efter meddelande i HTML-koden

Börja här! Ovanligt ofta finns koordinaterna i klartext gömda i HTML-koden. Eller så kan det finnas ytterligare ledtrådar.

Gör så här: Högerklicka på sidan, välj "Visa sidkälla" (eller dylikt beroende på vilken browser och vilket språk du använder). Sök sen på "usersupp" så hamnar du på rätt plats i filen, där beskrivningarna på cachen finns. Då kan det till exempel se ut så här om du har tur:2. Hitta mönster och avvikelser

Leta efter något som kan grupperas enligt koordinater - det är ofta 14 siffror, men ibland även 15 (0:an i östkoordinaten inkluderad), 17 (även N + E), 10 eller 6 (bara de sista siffrorna). Utgå ifrån cachens koordinater, det hjälper dig att veta vilka siffror du letar efter. Cachar här runt Stockholm börjar ju alltid på N59 och E017/018, men även de följande siffrorna får du hjälp med.

Mönster kan du hitta på olika sätt, här finns det mer eller mindre kreativa cacheskapare. Det gäller att leta efter något som kan översättas till siffror. Men vanliga mönster som du kan leta efter är:
 • Stora bokstäver
 • Första bokstaven i varje mening
 • Antal ord i meningar
 • Listor och uppräkningar
 • Avvikelser som stavfel, kursivt, fet stil...

3. Hitta nyckelord

GOOGLA! Finns det några ord i texten som bryter av, som kan ge ytterligare ledtrådar? Ofta kan det vara titeln som ger en ledtråd, så googla på allt som du hittar som kan leta dig vidare.

4. Prova kodsystem och krypteringar

Kanske har du hittat ett mönster och fått fram något som verkar hoppfullt, men det går ändå inte att få ut några koordinater? Då kanske det är ett kodsystem som används? Kanske är det morsekod du tittar på? Eller så är lösningen krypterad? Det kan också vara så att koordinaterna du fått fram är i fel format, så prova att konvertera till rätt format och se om det blir en bättre lösning då. 

Det finns gott om sidor på nätet som har länkar till olika krypteringsprogram och kodsystem. Prova till exempel någon av de här länkarna och se om det kan hjälpa!

5. Leta i bilder

En bild kan gömma mycket information, på flera olika sätt. Viss information kan enkelt plockas fram medan andra kräver bildbehandlingsprogram och lite kunskap om hur bilder är uppbyggda.


Några tips som du kan prova:
 • Kolla informationen i bilden, det går att få in mycket information via filnamn, kommentarer, GPS-data mm. Ett bra tips här är att använda Jeffreys exif viewer som direkt plockar ut information från filen. Prova till exempel bilden ovan, som är hämtad från en av våra mystar.
 • Öppna filen i ett bildbehandlingsprogram och börja leta. Experimentera med olika filter, kontraster, markeringar, kurvor mm och se om det går att hitta något. Ett par bra gratisprogram som kan hjälpa till är:
  Pixlr
  Gimp
 • Det finns också program som kan gömma meddelanden i bilder, så kallad stenografi. Då behövs ett program som "avkodar" meddelandet, och ibland krävs även ett lösenord. Här finns till exempel de här programmen:
  Mozaiq
  Steganography Online

6. Leta i alla delar på sidan

Det finns gott om delar på en cachebeskrivning där det går att gömma koordinater, förutom själva cachebeskrivningen. Så leta i alla delar där man som cacheägare kan manipulera information. Kolla alltså:
 • Attributen
 • Alla länkar
 • Loggar
 • Bakgrundsbilden
 • Inventory
 • Gömd av (det går att ändra texten...)
 • Datum när cachen gömdes
 • Cachens koordinater
 • Geochecker (prova att mata in cachens koordinater i geocheckern, kanske göms det en ledtråd där)

7. Kolla koordinaterna

När du har ett förslag på lösning, så kolla koordinaterna på kartan med hjälp av till exempel Google Maps eller GSAK. Verkar platsen rimlig? Stämmer platsen med de loggar som gjorts? Den här metoden kan också användas för uteslutningsmetoden om du saknar en siffra. Det kan räcka för att ändå hitta en trolig plats.


8. Några sista tips

 • Se upp för villospår, en del cacheägare gillar att skicka iväg oss på fel spår...
 • Kanske är det en Field Puzzle så det gäller att ta sig till startkoordinaten och leta där.
 • När skapades cachen? Tidigare riktlinjer var inte så strikta att man skulle få ut en koordinat, nu är det ett absolut krav. Så är det en gammal cache kan det kräva mer kreativitet...
 • Läs loggar! Det kan gömmas många ledtrådar där, som tidigare cachare medvetet eller omedvetet bjuder på.
Vad har jag glömt? Kommentera med dina tips så uppdaterar jag checklistan! Dags att damma av några olösta mysteries och prova checklistan!

/A
2 kommentarer:

 1. Tack så mycket! Glömde ta din hemside adress på myst eventet, men nu hittade jag den. :) Detta har verkligen varit super hjälpsamt! Lyckats lösa en del med din hjälp! // Jagarna Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att kunna hjälpa till! Jag blev också inspirerad att damma av några gamla mysterier som jag inte löst tidigare - så det blir nog några lösa-mystery kvällar framöver!

   Radera