lördag 8 september 2012

Sensommarvandring i Jämtland & Härjedalen

I månadsskiftet augusti-september gav vi oss iväg med nattåget upp till Jämtland och Vålådalen för en sensommarvandring. Ungdomarna fick stanna hemma så det var bara vi vuxna den här gången. Efter en taxiresa mellan Undersåker och Vålådalen så grundade vi med frukost på Vålådalens Fjällstation. Nästan lite öde den här augustimorgonen.

Dag 1 - Vålådalen - Vålåvalen, 20 km
Första dagen gick genom skog med fjällbjörk och barrträd, via skogstjärnar och en del våtmarker. Det var en fin vandring och i princip helt myggfritt! Vi mötte några enstaka vandrare och blev omkörda av ett gäng hurtiga ripjägare, men det var ingen trängsel i leden. Lagom till lunch kom vi ur skogen och upp på kalfjället för de efterlängtade vyerna som vi längtat efter. Ungefär samtidigt kom regnet och blåsten också - så det blev en kylig lunch. Men med regnkläderna på kunde vi vandra vidare med blåsten i ansikten mot Vålåstugorna. När vi var nästan framme möttes vi av en skylt "Gå 2 meter och njut". Vi gick 2 meter och där uppenbarade sig plötsligt stugorna, skönt att komma in i värmen.

Vi var dagens första gäster så vi kunde välja och vraka fritt bland rummen och valde det rummet som stugvärden rekommenderade med bästa utsikt över fjällen. Till kvällen fick vi sällskap av ytterligare 10-tal personer. Kvällens middag blev köttfärssås med torkad köttfärs, torkade morötter och zucchini och diverse kryddor. Och ett glas vin till det. Mycket smarrigt!

Starten vid Vålådalen


Dag 2 - Vålåvalen - Helags, 24 km
Det här var vår längsta dagstur och nog också den vackraste. Vi vandrade på kalfjället hela dagen med varierande terräng och med utmärkt väder. Vi passerade många sjöar och vattendrag, och fick umgås med renar av och till på hela turen. Ungefär halvvägs åt vi lunch vid ett vindskydd och korsade sen över Ljungan som blev det besvärligaste vadet på vandringen. Här gick vattnet så högt så vi vågade inte chansa att gå med kängor, så det blev till att gå i Foppa-tofflor (A) och sockor (CJ). Väldigt uppfriskande vatten i forsen! Men det gäller att vara försiktig med vad. Dagen efter träffade vi en kille som skadat sig i just det här vadet och som behövde bli hämtad av fjällräddningen eftersom foten var så svullen.

Inte många väljer den här rutten eftersom det är en så lång vandring, så vi var nästan ensamma den här dagen. Men några intressanta möten blev det. Vi träffade en man från Länsstyrelsen på 4-hjuling som var ute och målade röda ledmarkeringar på stenarna. Och så träffade vi en riktig fjällgubbe som var ute och vandrade minst 1 månad varje sommar. Han var upprörd över att folk åkte till  Helags för att sitta inne och läsa böcker. "Hit åker man ju för att bli ett med naturen". Visst, det ligger något i det - även om vi kan uppskatta att vila inomhus med en god bok också...

Sista kilometrarna innan Helags när ben och axlar är trötta så kommer en ordentlig uppförsbacke, men till slut syntes fjällstationen. Här delade vi rum med ett annat par som precis som många här tog en helgtur från Kläppen (12 km). Helags var en mysig fjällstation där vi lyxade till med både middag och frukost.


Gott om renar

Redo för vadet över Ljungan


Äntligen framme i Helags
Dag 3 - Toppbestigning Helags
På vår vilodag i Helags blev det toppenväder, varmt och hyfsat klart. Så då gick det ju inte att motstå att göra en toppbestigning upp på Helagstoppen, 1797 möh. Man kan välja att gå den södra leden (längre men flackare) eller den norra leden (kortare men brantare), och vi valde det säkrare valet - alltså den södra leden.  Det var inte så ansträngande, det blir några timmar uppåt i stenig terräng men ingen del var särskilt brant eller utmanande. CJ tyckte det blev lite högt mot slutet, Helags har ju ett lodrätt stup ner mot glaciären som CJ tyckte vi kom lite för nära...

Det kom några spridda moln på toppen men vi hade vacker utsikt ner till glaciären, och vidare bort mot Sylarna, Norge, Ramundberget mm. Det blev en logg i toppboken och dessutom en logg i geocachen Helags-toppen. Väl nere igen blev det bastu och ytterligare en god middag med trevligt sällskap. Vi satt bredvid två killar från Västerås som hade gått Helags-Blåhammaren (4 mil) första dagen och sedan samma sträcka tillbaka nästa dag... Det finns ju alla typer av vandrare ;-)Helags-toppen med Sveriges sydligaste glaciär
Utsikt från toppen
CJ loggar geocache
Dag 4 - Helags - Gåsen, 18 km
Vi hade egentligen tänkt att gå via Sylarna, men eftersom det var fullbokat på fjällstationen där så valde vi att utforska nya sträckor och istället gå till Gåsen. Någon beskrev den här turen som en berg-och-dal bana och det stämmer verkligen. Helags och Gåsen ligger på ungefär samma höjd, men det blev ändå många höjdmeter att klättra upp och ner. Också rätt många vattendrag att passera, men det gick bra att skutta över alla. Vi vandrar i kängor, men om man är lite försiktig och går på stenar över så funkar det utmärkt även utan stövlar.

Precis som första dagen hade vi vackert väder på förmiddagen och sedan efter lunch kom regnet. Men det var inget farligt regn så det var en behaglig vandring, även om det blev lite brant den sista biten upp mot Gåsen. Fjällstugan ligger ödsligt högt upp på fjället med en fantastisk utsikt åt flera håll. Här hade vi en väldigt trevlig kväll tillsammans med ett gäng andra vandrare. Vi lagade linssoppa med saffran, en favorit sedan tidigare som blev ännu godare den här gången med lite torkade kantareller också.


Dag 5 - Gåsen - Storulvån, 20 km
Nu vandrade vi längs fjällsidan ner mot vindskyddet vid Gåsån, ån går sedan ihop med Handölan som vi följde resten av dagen. Ganska blött i marken, men gott om spänger och broar. Vi passade på att plocka lite kantareller samtidigt som vi åt dagens Varma-koppen i en skogsbacke. Sista delen går längs en grusväg, och det blev aningens långtråkigt... Men skönt att komma fram till Storulvån där det blev bastu och kallbad i en av de vackraste basturna vi besökt. Det var trångt i självhushållet så vi slog till på en hamburgare i matsalen istället. Sen återstod bara buss till Enafors och nattåget hemåt.

Så här såg hela rutten för vandringen ut - i höjdprofil och karta:


Vi är 100% nöjda med vandringen, hyfsat väder och en varierande sträcka. Underbart att få lite ny energi så här på höstkanten. Vi hade nog förväntat oss mer höstfärger, får bli en tur senare i september nästa år och se om det blir ännu mer höstkänsla.

/A

4 kommentarer:

 1. Hej.
  Tack för en trevlig skildring av era äventyr i Jämtlandsfjällen. Vandrade själv från Vålådalen till Fjällnäs för ganska länge sen men jag kommer ihåg att det var en fin vandring.

  För gänget ni träffade längs Jämtlandstriangeln 2009 minus Eva blev det en lyxfjällsemester i år. Flyg till Östersund och hyrbil till Åre där vi hyrt en lägenhet mitt i byn med stålande utsikt över Åresjön. Under en vecka med kanonväder gjorde vi flera dagsvandringar i området mellan Vålådalen och Handöl och givetvis blev det ett antal cachar tagna. På kvällarna blev det några öl på balkongen innan vi släntrade ner till någon av alla åres krogar. Nästa år blir det tuffare.....

  Med vänliga hälsningar.

  Ludwig Pettifogger.
  Fjäll och Vildmarkscachare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en skön vandringssemester, det behöver ju inte alltid vara tufft utan jag gillar njutningen också! Vi planerar också en tur nästa år och hoppas att få med ungdomarna innan de börjar stanna hemma och jobba på somrarna...

   Måste också säga att jag gillar din titel "Fjäll och Vildmarkscachare" - den skulle funka på oss också :-)

   Radera
 2. Hejsan.
  Trevlig blogg och underbar läsning. Riktigt fina bilder som gör att det riktigt kliar under fötterna. NU vill jag iväg!!

  Minns när jag var ute och liftade genom Sverige. Underbart land vi lever i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Hoppas det kan inspirera till egna vandringar. Vi får många av våra tips via andra bloggare och friluftsmänniskor.

   Radera