lördag 25 juli 2009

Dressinåkning i Vansbro


Vi gjorde en utflykt med barnen till Värmland för sju år sedan och åkte dressin. Sedan dess så har sonen tjatat att han vill göra det igen. Så - nu var det dags! Den här gången valde vi Dalarna och närmare bestämt Vansbro. Vi övernattade utanför Dala-Järna vid Snöå bruk vandarhem för att kunna vara på plats i Vansbro på morgonen.


Vi bokade dressiner via Vansbro äventyr, det verkar vara ett charmigt enmansföretag. Inga finesser men det funkade alldeles utmärkt!

Samlingsplats för dressinåkningen

Dressinbanan i Vansbro startar vid Dalasågen utanför Vansbro och går till Mora, en sträcka på totalt 60 km. Man trampar längs den nedlagda inlandsbanan. Det går också att hyra dressin från Mora-hållet - då via Dalarnas äventyrscentrum. Det har vi inte provat - den firman verkar oerhört proffsiga på sin hemsida men så var priset för dressinerna det dubbla...

Vi valde att hyra två tandemdressiner så att alla i familjen kunde trampa samtidigt. Men det går utmärkt att köra dressinen med bara en cyklist (eller vad kan heta på dressinspråk...). Så vi turades om att vila på dressinen ibland. Vi var ute från 10 på morgonen till sen eftermiddag och då hann vi trampa nästan 2 mil innan vi vände, så totalt blev det 3,9 mil. Det funkar förstås också att tälta längs med banan och köra hela vägen. Vi mötte ett gäng tyska scouter som skulle cykla hela banan och tälta i skogen. De hade till och med en rullstol på en av dressinerna - tufft!


C och E tar en paus

Landskapet som man åker genom från Vansbro är skog, skog, sjö och några sommarstugeområden med vinkande sommarstugeägare. Charmigt och vackert nästan hela vägen men kanske inte så fantastiskt storslaget.


Mycket skog blir det

Ett populärt ställe att vända på vid en dagstur är vid Brintbodarna där det går att grilla och bada. Men vi valde faktiskt att vända strax innan bodarna och stannade vid lunch vid Finnäset, ett gravområde som ligger vackert ute på en udde. Här tog vi fram spritköket och lagade tunnbrödsrullar - kanongott! Fast här var det lite svårare att bada.


Lunch vid Finnäset

Familjen var nöjda med dagsutflykten - det känns som om en dag är rätt lagom för dressinåkning, sen kan det bli lite långtråkigt kanske. Det är en utmärkt aktivitet om man vill få lite lugn och komma ut i skogen på ett kul sätt. Är man däremot ute efter lite högre tempo och action så kanske man ska välja något annat färdsätt...


Tur att någon har starka ben

Och vill man kombinera med geocaching så går det ju förstås bra det med :-) Det fanns inga cachar längs med den delen av banan som vi åkte, men en hel del runt starten i Vansbro. Till exempel Vansbrosimningen (som vi inte hann hitta) och Orienteringsstugan som låg oerhört vackert vid vattnet.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar