söndag 23 januari 2022

Vandring runt Sundbyholm

Sundbyholm ligger norr om Eskilstuna längs Mälaren, och trots att det är ett populärt friluftsområde har vi aldrig hittat hit förr. Men nu var det dags! Efter att ha besökt Sörfjärdens naturreservat åkte vi vidare mot Sundbyholm. Vid Sörfjärden vandrade vi nästan helt ensamma men här möttes vi av en parkering full med bilar. Det var en kylig men solig vinterdag så många hade letat sig hit för att grilla eller ta en fika på kaféet. 

Och som många andra så värmde vi upp med en lunch på kaféet vid hamnen innan vi klädde på oss och utforskade området. Det finns flera markerade leder i området, och den längre vandringsleden Gyllenhielmska leden passerar också Sundbyholm. Vi återvände nästa dag för att gå den leden, men den här dagen hängde vi runt Sundbyholm. 

Vi började med Brouddspromenaden, en tur ut på den långsmala udden precis vid slottet. Längs hela udden finns anlagda grillplatser och det var folk vid nästan alla grillar. Vi nöjde oss med att vandra slingan ut längs ut på udden och tillbaka. Sen vidare till Sundbyholmsåsen och den knappt 4 km långa Åsslingan. Här var det lugnare, några hundägare och motionärer, men annars mer naturnära vandring genom en fin skog. Området runt Sundbyholm är känt för sin bokskog, som är ovanligt på de här breddgraderna. Nu upplevs en bokskog kanske allra bäst på våren med de skira ljusgröna löven men även så här års är det fint att strosa runt i en öppen, blandad skog. 

En annan plats som gör sig bättre utan snö på marken är Sigurdsristningen. Vi tog trots väderleken en avstickare från Sundbyholmsåsen dit. Det är eb hällristning från 1000-talet som berättar om ett brobygge och om en skattjakt där Sigurd dödar ormen Fafner får att komma åt en skatt. Vi prickar av att vi besökt Sigurdsristningen, men det är väl gränsfall egentligen eftersom själva ristningen var täckt av is och inte gick att se. 

Sundbyholm är ett riktigt fint område att återvända till, se bokskogen om våren, utforska Sigurdsristningen utan snö och vandra fler av lederna. We'll be back! Länkar:

/A


1 kommentar: